A baloldali Guasú Front hétfőn megerősítette, hogy támogatna egy olyan alkotmánymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy Fernando Lugo indulhasson a 2018-as paraguayi elnökválasztásokon.

„A Guasú Front határozottan támogatja az alkotmánymódosítást, mert ez a legdemokratikusabb útja annak, hogy Lugo újraválasztható legyen” – írta a párt egy sajtóközleményben.

Fernando Lugót 2012-ben „parlamenti puccsal” mozdították el - Fotó: pulsamerica.co.uk

A párt a Facebookon azt is bejelentette, hogy „előkészületeket tesz” arra, hogy támogatást mozgósítson az alkotmánymódosítási javaslat benyújtásához.

Lugo, aki a Guasú Front pártszövetség vezetője, 2008-tól kezdve Paraguay elnöke volt egészen 2012. június 22-ig, amikor is ciklusának véget vetett egy olyan politikai lépés, amit a régió legtöbb vezetője jobboldali „parlamenti puccsnak” nevezett, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogyan a munkáspárti Dilma Rousseff járt 2016 augusztusában Brazíliában. Hivatali ideje alatt Lugo a szegények és a peremre szorult társadalmi csoportok mellett kiálló politikát folytatott.

Bár a haladó jelölt népszerű Paraguayban, egyes a jobboldali erők azt mondják, hogy alkotmányellenes lenne, ha egy elmozdított elnök újra, ugyanazért posztért indulhatna.

Mindazonáltal Lugo, aki jelenleg szenátor, kijelentette, hogy az alkotmány „nincs olyan kitétel, hogy egy korábbi elnököt meg lehetne vétózni vagy el lehetne tiltani (attól, hogy induljon a választásokon); jelenleg szenátor vagyok, megválasztottak, mert ez lehetséges volt. Nem vagyok életem végéig szenátor, és úgy vélem, hogy az alkotmány egyenlő esélyeket biztosít minden paraguayi állampolgárnak.”

Lugo 2008-as megválasztásával a jobboldali Colorado Párt hat évtizedes uralma tört meg, és ez abba a hullámba illeszkedett, amelynek során baloldali vezetőket választottak szerte Latin-Amerikában.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság