Egy salvadori bíróság hivatalosan is ártatlannak nyilvánította Sonia Taborát, akit korábban minősített emberölésért ítéltek el, miután egy bíróság 2005-ben úgy ítélte meg, hogy abortuszt hajtott végre magán.

Az akkor húszéves Tabora hét hónapos terhesen hasi fájdalmakat érzett. Egy az otthonához közeli kávéföldön szült meg idő előtt, és elvesztette az eszméletét. A baba vagy halva született, vagy röviddel a születése után hunyt el.

El Salvadorban az orvosok kötelesek jelenteni, ha abortuszt gyanítanak - Fotó: EFE

A lány családja a vérző Taborát egy egészségügyi központba vitte, ahol az orvos értesítette a rendőrséget, mert azt gyanította, hogy Tabora abortuszt végzett magán.

2005-ben Taborát 30 éves börtönbüntetésre ítélték, és hét évet le is töltött a büntetéséből, amely során a hírek szerint depressziótól szenvedett. 2012-ben engedték szabadon, de csak a mostani döntéssel ért véget Tabora kálváriája. 2014-ben a bíróság az ügy újratárgyalását kezdeményezte, ami végül azzal zárult, hogy a héten egy bíróság ártatlannak mondta ki a nőt.

El Salvadorban van érvényben a világ egyik legszigorúbb abortusztörvénye, és művi terhesség-megszakítás miatt számos nő van börtönben. Tabora esetében soha nem mutattak be olyan tudományos bizonyítékokat, amelyek azt támasztották volna alá, hogy abortuszt hajtott végre, inkább arra utaltak, hogy egyéb egészségügyi problémák miatt vetélés következett be.

El Salvadorban korábban korlátozott körülmények között legális volt az abortusz, de 1998-ben a közép-amerikai ország minden körülmények között betiltotta, még abban az esetben is, ha ez megmentené egy nő életét.

Emberi jogi aktivisták régóta bírálják az El Salvadori abortusztörvényeket, amelyek veszélynek teszik ki a nők egészségét, és büntetik azokat a nőket, akiknél komplikációk merülnek fel a terhességük alatt.

A salvadori kongresszus már jelezte, hogy bizonyos változtatások jöhetnek. 2016 októberében El Salvador baloldali kormányzó pártja egy olyan javaslatot nyújtott be a kongresszus elé, amely engedélyezné az abortuszt abban az esetben, ha nemi erőszak történt vagy kockázatos a terhesség, reményt adva ezzel az országban élő abortuszpártiaknak.

A Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front által benyújtott javaslat szerint lehetővé válna az abortusz nemi erőszak vagy szexuális célú emberkereskedelem esetén, ha a nő élete veszélyben forog vagy ha a magzat az élettel összeegyeztethetetlen elváltozásokat mutat.

Az Abortusz Dekriminalizálásáért Állampolgári Egyesület szerint El Salvadorban legkevesebb tizennégy nőt ítéltek 12 évnyi vagy hosszabb börtönbüntetésre abortuszért, és körülbelül százharminc eljárás folyik éppen. A salvadori törvények szerint az orvosoknak jelenteniük kell azokat az eseteket, amelyekben a gyanújuk szerint az illető nő abortuszt hajtott végre.

Az abortusz továbbra is megosztó kérdés és büntetendő cselekmény a világ több országában. Mindazonáltal csak négy latin-amerikai államban (Chilében, a Dominikai Köztársaságban, El Salvadorban és Nicaraguában) van érvényben teljes tilalom.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság