Csütörtökön tizenegy latin-amerikai ország főügyészei találkoztak Brazíliában, hogy közös nyomozócsoportot hozzanak létre a brazil Odebrecht építőipari vállalathoz kötődő és az egész régióra kiterjedő vesztegetési botrány kivizsgálására.

A Rodrigo Janot brazil főügyész által szervezett találkozón részt vettek a kollégái Argentínából, Brazíliából, Chiléből, Kolumbiából, a Dominikai Köztársaságból, Ecuadorból, Mexikóból, Panamából, Peruból, Portugáliából és Venezuelából.

Az Odebrecht Latin-Amerika legnagyobb építőipari vállalata - Fotó: Reuters

A főügyészek megállapodtak abban, hogy „közös, kétoldalú és többoldalú vizsgálóbizottságokat hoznak létre, hogy összehangolt vizsgálatot folytassanak az Odebrecht-ügyben, amelynek során azzal vádolják a brazil óriásvállalatot, hogy több százmillió dollárnyi kenőpénzt fizetett ki politikusoknak és politikai alkalmazottaknak legkevesebb tizenkét országban.

A megállapodás célja, amit a csütörtöki brazíliavárosi találkozó után hoztak nyilvánosságra, a „legszélesebb, leggyorsabb és a leghatékonyabb együttműködés” kialakítása a nyomozásban, amelybe már eddig is vezető politikusok buktak bele Brazíliában, Kolumbiában, Panamában és Peruban.

A találkozót követően egy közös nyilatkozatot is kiadtak, amelyben azt írják, hogy miközben mindegyik ország „teljes technikai autonómiával jár majd el és kidolgozza a saját műveleteit”, a szövetség koordinálni fogja „a vagyonok felkutatását, átfogó kártérítések kifizetését azoknak, akiknek ezek az illegális cselekmények károkat okoztak és büntetések kiszabását.”

A közös vizsgálat együttműködik majd a Brazília jelenleg is folyó Autómosó Hadművelet névre keresztelt nyomozásával is, amely az ország állami olajvállalata, a Petrobras körüli ügyekkel foglalkozik.

Az Odebrecht 73 éven keresztül volt Latin-Amerika vezető építőipari vállalata és jelenleg is 27 országban aktív világszerte.

A cég eddig már beleegyezett, hogy több mint 450 millió dollár bírságot fizet a Dominikai Köztársaságnak, Panamának és Perunak, amellett a 3,5 milliárd dolláros összeg mellett, amit decemberben ígért Brazília, Svájc és az Egyesült Államok kormányainak az országaikban elkövetett vesztegetések miatt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság