A mainstream média megszállottan ír Donald Trump amerikai elnök feltételezett „románcáról” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Még olyan photoshoppal készített képeket is közöltek, amelyeken a két politikus közös lovon lovagol félmeztelenül.

Azonban van egy másik vezető, akiről nem szólnak a hírek, pedig benne és Trumpban talán több közös dolog van: ő Mauricio Macri argentin elnök.

A két elnök alig várja az első személyes találkozót - Fotó: El Destape

Mike Pence amerikai alelnök pénteken telefonon beszélt Macrival, és megerősítették, hogy kölcsönösen támogatják egymás kormányzatait. A Fehér Ház szerint Pence elmondta Macrinak, hogy Trump „nagyon várja, hogy hamarosan beszélhessenek egymással”.

„Amikor  Macri és Trump novemberben telefonon beszéltek egymással, az egyik első dolog, ami szóba került az volt, hogy személyesen is szeretnének találkozni egymással, és az amerikai elnök nagyon pozitívan fogadta a kezdeményezést” – tájékoztatott Susana Malcorra argentin külügyminiszter a pénteki telefonbeszélgetés után, számolt be róla a Merco Press. „Most annak kidolgozása folyik, hogy erre hogyan és mikor kerülhet sor.”

Úgy tűnik, hogy mindkét elnök izgatottan várja a személyes találkozót, ami nem meglepő azok számára, akik közelről figyelemmel követik a kormányzataikat. Mindkét vezető makacsul üzletpárti, bevándorlás-ellenes és környezetvédelem-ellenes.

Mindkettejüknek homályos múltú dollármilliárdokat érő családi vállalkozásaik vannak: A Trump Organization és a Sociedad Macri. Elnökként mindketten csökkentették azoknak a nagyvállalatoknak az adóit, amelyekkel korábban a saját vállalkozásaiknak közös üzletei voltak. Kormányzataik szintén hasonló módon törekednek a szociális kiadások csökkentésére, hogy „versenyképes” környezetet alakítsanak ki.

Trump és Macri is a nyugati félteke legkeményebb politikáit alkalmazza az iratok nélküli bevándorlókkal szemben. Az előbbi átmenetileg felfüggesztette a bevándorlók és menekültek befogadását hét muszlim többségű országból, az utóbbi pedig egy olyan rendeletet írt alá, amely felgyorsítja azoknak a külföldieknek a kitoloncolását, akik bűncselekményeket követtek el, és megtiltja a belépést az olyan külföldieknek, akiket korábban bűncselekményekért ítéltek el.

Végezetül pedig egyiküket sem érdeklik a környezetvédelmi kérdések. Az amerikai elnök 800 millió dollárral csökkenteni készül az éghajlat-változással kapcsolatos támogatások és programok költségvetését, miközben enyhíti az olajfúrásra és az erőművekre vonatkozó korlátozásokat, számolt be róla az Axios News. Az argentin elnök pedig kiadott egy olyan elnöki rendeletet, amely megszünteti a bányászati tevékenységekre kivetett adókat, miközben növeli a transznacionális bányászati projektek számát a dél-amerikai országban.

Mindezek a lépések a múlt hónapban történtek.

Mivel Trump és Macri látványosan hasonlóan kormányoznak, majdnem biztos, hogy erős kapcsolatot alakítanak majd ki hivatali idejük hátralévő részében.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság