Több mint egy évig tartó politikai válság után Haitin beiktatták az új elnököt. A 48 éves banánexportőr Jovenel Moïse ünnepélyes eskütételére a nemzetgyűlésben került sor.

Elődje, Michel Martelly ciklusa lejártával egy éve távozott a posztjáról, és helyét egy ideiglenes elnök vette át, mivel a rivális politikai pártok megtámadták a választások végeredményét.

Jovenel Moïse (baloldalt) Michel Martelly kijelölt utódja - Fotó: Reuters

Haiti az amerikai kontinens legszegényebb országa, amely még mindig küzd egy sor természeti katasztrófa, köztük a fővárost, Port-au-Prince-t romba döntő földrengés utáni talpra állással.

Moïse-t, aki korábban soha nem töltött be közhivatalt, Martelly választotta ki 2015-ben utódjelöltjének.

A Matthew hurrikán

Moïse megnyerte a 2015. októberi választásokat, de az eredményeket állítólagos csalások miatt megsemmisítették.

Martelly 2016 februárjában távozott a posztjáról, miután lejárt az ötéves mandátuma, és a hatalmat a szenátus elnöke, Jocelerme Privert vette át.

Novemberben új választásokat tartottak. Ez is csúszott egy hónapot a Matthew hurrikán miatt, ami október elején Haiti egyes déli területeinek 90 százalékát elpusztította.

Moïse a szavazatok 55 százalékával megnyerte az első fordulót, míg legszorosabb riválisa, Jude Celestin 20 százalékot kapott.

Mindazonáltal az ellenzék ezeket az eredményeket is máig vitatja, és rendszeresek a tüntetések a nemzetgyűlés épületénél.

Moïse a beiktatás után beszédet mondott a következő öt évben végrehajtandó terveiről. Moïse és Martelly egyaránt a jobbközép Parti Haitien Tet Kale (Haiti Kopasz Párt) tagjai.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság