A röviddel a november 20-ai választások után kezdődött, és gyakorlatilag a napjainkig tartó harcias tüntetések több mint harminc alkalommal töltötték meg az ország fővárosának, Port-au-Prince-nek az utcáit, elítélve a legutóbbi „választási puccsot”, valamint tiszta és szabad választásokat követelve.

A rendőrök egyre agresszívebbeké válnak a tüntetések előre haladásával, amiről a haiti videós, Wendy Lerisse számos YouTube felvételen számolt be. A szentestén tartott egyik tüntetésről szóló videón azt láthatjuk, ahogyan rendőrök vízágyút használnak egy csoport tüntető ellen. Miután a tüntetők már a földre kerültek, a rendőrök nem hagyták abba a locsolásukat.

Folyamatosak a tiltakozások Haitin a választási eredmények miatt - Fotó: Workers World

Mivel a tüntetések folytatódnak, úgy tűnik, hogy némi ellenállás alakult ki az Ideiglenes Választási Tanácsban a Haiti Tèt Kale Párt (PHTK) jelöltjének, Jovenel Moïse-nak elnökké választásának hitelesítésével kapcsolatban. A hivatalos bejelentést december 28-ról január 3-ra halasztották (és azóta meg is történt, lásd előző cikkünket – a szerk.).

A PHTK párt alapítója és vezetője, Michel Martelly volt az ország elnöke 2011 májusától 2016 februárjáig. Martellyt az Egyesült Államok akkori külügyminisztere, Hillary Clinton tette elnökké, ő pedig elnöksége alatt készségesen asszisztált Washingtonnal a Haiti feletti kontroll fenntartásához.

Az első kísérlet, hogy hatalomban tartsák a PHTK-t, a 2015. augusztus 9-ei választások voltak, de akkor ez nem sikerült. A csalás annyira tömeges és feltűnő volt, hogy a haitiak többsége nem volt hajlandó elfogadni az eredményeket.

Forrás: Workers World

Fordította: Latin-Amerika Társaság