Jovenel Moïse haiti üzletembert hivatalosan is a novemberi elnökválasztások győztesének nyilvánították. A 48 éves banánexportőr Moïse-t a szavazatok 55,6 százalékával választották meg, amivel jóval megelőzte legszorosabb vetélytársát, erősítette meg a választási bíróság.

Tisztviselők elutasították, hogy csalás történt volna, de tüntetések voltak a fővárosban, Port-au-Prince-ben. Az amerikai kontinens legszegényebb országának számító Haitit tavaly február óta ideiglenes elnök vezeti.

Jovenel Moïse hivatalosan is Haiti megválasztott elnöke Fotó: news.cn

Az országot évtizedek óta politikai instabilitás jellemzi, és nagy pusztításokat okoztak neki különféle természeti katasztrófák. Még most is folynak a helyreállítási munkálatok a tavaly októberi Matthew hurrikán után, amely ezer ember életét követelte.

Kedden a választási bíróság megerősítette a novemberben kiadott előzetes választási eredményeket. Moïse legszorosabb riválisa, Jude Celestin a szavazatok 19,5 százalékát kapta.

A jobbközép Haiti Tèt Kale Párthoz tartozó megválasztott elnök, akit a korábbi államfő, Michel Martelly is támogat, várhatóan február 7-én foglalja el hivatalát.

A választásokat november 20-án tartották, több mint egy évvel azután, hogy az előző választások eredményeit csalással kapcsolatos vádak miatt megsemmisítették.

Azt a 2015. októberi választást szintén Moïse nyerte, de az ellenzék megtámadta az eredményeket, és miután erőszakos zavargások törtek ki, az eredményeket megsemmisítették.

Kisebb tüntetések ugyan voltak a mostani hivatalos eredmények kihirdetésekor, de nagyobb erőszakról nem érkeztek hírek.

Haitit 2016 februárja óta, amióta ciklusa lejártával Martelly távozott a posztjáról, Jocelerme Privert ideiglenes elnök vezeti.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság