Milagro Sala emberi jogi aktivistát három év próbára bocsátották szerdán azokért a „súlyos károkért”, amelyeket egy köztisztviselőnek okozott Túpac Amaru elnevezésű civil szervezetének tüntetésével.

A bíróság a Túpac Amaru másik két tagját, Graciela Lópezt és Ramón Salvatierrát három illetve két év felfüggesztett börtönre ítélte azért, amiért súlyos anyagi kárt akartak okozni Gerardo Morales korábbi szenátornak az északnyugati Jujuy tartományban. Salát is azzal is megvádolták, hogy 2009-ben megfenyegette Moralest, de azokat a vádakat ejtették.

Egy ENSZ-bizottság önkényesnek nyilvánította Sala fogva tartását - Fotó: AP

Sala, aki más vádak miatt továbbra is börtönben marad, megindító vallomást tett, és felszólította a bírákat, hogy „ne hagyják, hogy a politikai hatalom mondja meg nekik, hogy mi a tisztességes”, és tiltakozását fejezte ki az ítélethirdetéssel kapcsolatban.

„Méltósággal végezzük a munkánkat, több ezer fiatalt szakítottunk ki prostitúcióból, a bűnözésből (…). Ez akkor is így van, ha országunk hátraarcot is vett” – fejezte ki sajnálatát Sala.

Sala szavait ismételte el Evo Morales bolíviai elnök is, aki nem sokkal az ítélethirdetés után a Twitteren ítélte el „a civil tüntetések kriminalizációját”, és úgy fogalmazott, hogy „Nem nyomhatják el a szegények hangját.”

„Súlyos károkozással vádolták meg [Salát], és amikor a bíróság előtt bebizonyította, hogy nem is tartózkodott a helyszínen, akkor felbujtóként vádolták meg” – nyilatkozta az EFE-nek Mara Brawer a Front a Győzelemért politikai koalíció vezetője.

Salát, aki a Mercosur Parlament képviselője is, januárban tartóztatták le egy békés tüntetésen, de az ellene felhozott vádakat korábban egy jujuyi bíróság megsemmisítette. Egy másodfokú bíróság azonban újra elővette őket, és megsemmisítette a korábbi bírósági döntést. Csalással, bűnözésre való összeesküvéssel és sikkasztással is megvádolták.

Számos emberi jogi szervezet ítélte el Mauricio Macri kormányát Sala, a Túpac Amaru civil szervezet alapítója törvénytelen fogva tartása miatt.

Az ENSZ Önkényes Fogva Tartási Munkacsoportja októberben azt állapította meg, hogy Sala fogva tartása illegális, és arra szólította fel az argentin kormányt, hogy bocsássa őt azonnal szabadon. A Macri-kormány azonban úgy ítélte meg, hogy a döntés nem kötelező érvényű számára.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság