Raúl Castro kubai elnök kedden Havannában megnyitotta a nemzetgyűlést, ahol a legfőbb napirendi pontok az ország gazdaságának helyzete és Fidel Castro forradalmi vezető előtti végső tiszteletadás voltak.

A testület elfogadott egy törvényt, amely eleget tesz Fidel végakaratának, és megtiltja, hogy Fidel Castro nevét vagy alakját utcanevekhez, szobrokhoz, parkokhoz, kormányzati intézményekhez és közterületekhez használják fel.

A kubai nemzetgyűlés eleget tett Fidel Castro végakaratának - Fotó: Cubadebate

Raúl a gyászolóknak korábban már beszélt róla, hogy bátyja nem akart semmilyen ilyen nyilvános elismerést, mert „Fidel halála napjáig ellenezte a személyi kultuszt”.

A plenáris ülés Fidel előtti tisztelgéssel kezdődött, amelynek keretében egy audiovizuális bemutatóval idézték fel a néhai vezető a nemzetgyűlésbeli emlékezetes pillanatait.

A nemzetgyűlés Kuba 2017-es állami költségvetéséről fog szavazni, és áttekinti a 2016-os év gazdasági eredményeit. Ricardo Cabrisas kubai gazdasági miniszter elmondta, hogy az ország gazdasága 0,9 százalékos csökkenést könyvelhetett el, amit részben az olajexportáló Venezuela – a szigetország egyik fő kereskedelmi partnere – gazdasági problémái okoztak.

A fojtogató amerikai gazdasági blokád ellenére, ami a tavalyi évben 4,7 milliárd dollár, az elmúlt hat évtizedben pedig összesen 753,7 milliárd dollár kárt okozott a szigetországban, a 2017-es évre vonatkozó kilátások pozitívnak tűnnek.

„2017-ben kétszázalékos GDP-növekedést várunk a 2016-os 0,9 százalékos zsugorodás után” – nyilatkozta Cabrisas a kubai sajtónak, és kifejtette, hogy az ország idegenforgalmi és cukoriparától várják ezt a fejlődést.

Az ország gazdaságának átlagos 2,3 százalékos növekedését mérték 2011 és 2014 között, és négy százalékot 2015-ben, és csak 2016 második felében állt be csökkenés Venezuela problémái és a nyersanyagok világpiaci árának csökkenése miatt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság