A panamaiak kedden emlékeztek meg arról, hogy az Egyesült Államok 1989-ben megszállta a közép-amerikai országot. 27 évvel az események után az agresszió áldozatainak pontos száma még mindig ismeretlen.

Ugyanakkor az idei évfordulókor már folyik egy átfogó vizsgálat, amelynek célja az invázió körülményeinek feltárása, a halálos áldozatok pontos számának meghatározása és a hivatalos megemlékezés Panama történetének eme véres epizódjáról.

Még ma sem tudni pontosan, hogy hány polgári áldozata volt az amerikai megszállásnak - Fotó: EFE

Amikor arról beszélt, hogy a nehézségek ellenére – például, hogy az Egyesült Államok ezzel kapcsolatos dokumentumai még mindig titkosítás alatt vannak, és egyre fogy a közvetlen szemtanúk száma – milyen fontos ennyi év után is ez a vizsgálat, a bizottság egyik tagja, Juan Planells hétfőn azt nyilatkozta a TVN panamai hírműsornak, hogy nem lehet igazolni az 1989-es megszállást. Arra is utalt, hogy a vitatott győzelem önmagában is magyarázat lehet arra, hogy egyes csoportok miért ellenezték sokáig az átfogó vizsgálat indítását.

„Összetűzések robbantak ki, amikor a megszállás okait próbáltuk megvitatni” – mondta Planells. „Egyesek el akarták kerülni az elkerülhetetlent, vagyis azoknak a tényeknek a feltárását, amelyek révén a panamaiak megismerhetik, hogy mi történt abban az időszakban és illetve azoknak az ártatlan panamaiaknak a számát, akik ennek a megszállásnak a következtében haltak meg.”

„A panamaiak számára semmi sem igazolhatja egy civil halálát” – tette hozzá.

1989. december 20-án 27 ezer amerikai katona rohanta le Panamát a George H. W. Bush által indított „Igaz Ügy Hadművelet” keretében. A megszállásnak állítólag az volt a célja, hogy feltételezett kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos vádak miatt letartóztassák Manuel Noriega panamai diktátort. Noriega korábban az Egyesült Államok szoros szövetségese volt, és CIA-informátorként segítette az Egyesült Államok felkelésellenes műveleteit a térségben.

Noriega azonban egy idő után már nem szolgálta ki Washington érdekeit, ezért sikertelen puccsal és gazdasági szankciókkal is próbálkoztak ellene. Ezek után jött az invázió, amit sokan úgy értelmeztek, hogy az Egyesült Államok ezzel igyekszik biztosítani azt, hogy számára kedvező kormány maradjon Panamában és így akarja fenntartani a dominanciáját a térségben.

A brutális katonai műveletnek háromezer polgári és katonai áldozata volt. Sok holttestet nem azonosítottak az utcákon tomboló tűz és rombolás után. Azonban mivel a különböző felek által kiadott jelentések nagyon más számokat tartalmaztak, nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van egy átfogó vizsgálatra, akár 27 évvel később is. Miközben az amerikai hadsereg mindössze 202 az invázió során megölt panamai polgári áldozatról beszélt, a Közép-amerikai Emberi Jogi Bizottság szerint ez a szám jóval magasabb, 2.500-3.000 fő lehet.

Az Egyesült Államok soha nem kártalanította a megszállásban érintett túlélőket vagy az áldozatok családjait.

Az invázió tavalyi évfordulóján tisztviselők egy Igazság Bizottság felállításának terveiről beszéltek, amely egyszer és mindenkorra tisztázná, hogy mi történt azokban a sötét napokban Panamában.

A bizottság, ami hivatalosan júliusban kezdte meg a működését, célja, hogy azonosítsa az áldozatokat, és felébressze a megszállás kollektív emlékezetét, hogy közel harminc év elteltével végre kiderüljön az igazság.

A vizsgálat nyomán várhatóan lehetőség nyílik majd az áldozatok családjainak kártalanítására, és a történtek bekerülhetnek az iskolai tankönyvekbe és emlékművek készülhetnek róla.

Panamában már működött egy másik igazság bizottság is, amely azokat a visszaéléseket vizsgálta, amelyeket Omar Torrijos és Manuel Noriega katonai diktatúrái idején követtek el 1968 és 1989 között. Ez azt állapította meg, hogy ezek a rezsimek embereket kínoztak és „kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódban” részesítették az áldozataikat.

Az általában baloldali nacionalistának tartott Torrijos, aki vissza akarta szerezni a Panama-csatorna feletti ellenőrzést, rejtélyes repülőgép-szerencsétlenségben halt meg 1981-ben. Noriega az Egyesült Államokban és Franciaországban is ült börtönben, most pedig Panamában tölti az emberiség elleni bűncselekményekért rá kiszabott büntetést.

Bár a diktatúra alatt elkövetett visszaéléseket korábban már kivizsgálták, a 27 évvel ezelőtti történteket jelenleg vizsgáló különleges bizottság fogja kiadni Panama első „igazság jelentését”, amelynek tárgya kimondottan az 1989-es amerikai invázió lesz.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság