A kubai forradalom vezetőjének, Fidel Castrónak hamvait helyi idő szerint vasárnap reggel családi körben örök nyugalomra helyezték a Santiago de Cuba-i Santa Ifigenia temetőben a kubai függetlenségi hős, José Martí sírja mellé. Tömegek gyűltek össze a temetőnél, hogy lássák a díszmenetet, amellyel a hamvakat a temetőhöz vitték.

Raúl Castro elmondta, hogy a temetés „egyszerű ceremónia” keretében zajlott, miután letelt a Fidel Castro november 25-i halálát követően kihirdetett kilencnapos gyász. Ezt a Franciaország képviseletében jelenlévő környezetvédelmi miniszter, Segolene Royal is megerősítette. „Nem voltak beszédek. Nagyon egyszerű volt” – mondta. A Fidel hamvait tartalmazó urnát Raúl Castro helyezte el a sírban.

Amikor Fidel hamvai tegnap este a forradalom szülőhelyének számító Santiago de Cubába érkeztek, több százezer ember gyűlt össze az Antonio Maceo téren, hogy „Yo soy Fidel” (Fidel vagyok) kiáltások közepette egész éjjel tartó virrasztáson vegyenek részt a 90 éves korában elhunyt néhai vezető emlékére. Külföldi méltóságok és baloldali vezetők csatlakoztak Raúl Castróhoz és a kubai politikai vezetéshez, hogy leróják végső tiszteletüket az előtt az ember előtt, aki sok évtizeden át szocialista és antiimperialista szellemben vezette a karibi szigetországot, és aki ezzel nagy tiszteletet vívott ki a világban, különösen Latin-Amerikában.

Fidel „lehetővé tette, hogy határozottan fenntartsuk a szuverenitáshoz való elidegeníthetetlen jogunkat, anélkül, hogy az Egyesült Államok nukleáris zsarolásától kellene félnünk, mint az 1962. októberi rakétaválság napjaiban” – mondta Raúl Castro a gyűlésen, és megesküdött, hogy meg fogják védeni a hazát és a szocializmust. Arról is beszél, hogy Fidel végakaratának megfelelően a jövőben sem fognak elnevezni semmilyen közintézményt vagy közterületet róla, és szobrai sem lesznek az országban.

Forrás: teleSUR, BBC

Fotók: Reuters, AFP

Fordította: Latin-Amerika Társaság