Észak-kolumbiai őslakos vezetők nemrégiben kiutasították a közösségükből evangéliumi keresztények egy csoportját, mivel a sajtóközleményük szerint a misszionáriusok hozzájárultak „etnikai csoportjuk fizikális, kulturális és spirituális megsemmisítéséhez”.

A guajarai wiwa közösség azután tett lépéseket a pünkösdista és a Jehova tanúi egyházak eltávolítására, miután azok kiadtak egy állásfoglalást, amelyben szabályozni akarták a vallásgyakorlási szabályokat az őslakosok területén. Azonban az úgynevezett 4-es számú rendelet védelméről biztosítja a wiwa emberek kulturális és etnikai sokszínűségét, illetve autonómiáját.

A wiwák nem kértek a hittérítőkből - Fotó: Revista Wiwa

Yeismith Armenta, a koguli, malayói és arhuaói rezervátum Wiwa Golkushe Tayrona szervezetének vezetője az etnikai identitásuk és kulturális értékeik védelmével magyarázta az egyházak eltávolítását.

„A szokásaink lassan a múltba vesznek, ezért tiszteletben kell tartanunk a világegyetemről alkotott képünket, és a saját hatóságainknak kell továbbra is útmutatóinknak és lelki tanácsadóinknak maradnia” ­– fogalmazott Armenta.

A wiwa vezető azt is elmondta, hogy az egyházak megpróbálják behálózni azokat a fiatalokat, akik nem akarnak részt venni rituális helyeken megtartott wiwa szertartásokban, nem kívánnak a mamóktól, vagyis a hagyományos spirituális vezetőtől útmutatásokat kapni vagy nem kívánnak részt venni a közösségi eseményeken.

Egy másik őslakos vezető, José Gregorio Rodríguez arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem őslakosok gyakran más módokon sem tartották tiszteletben a kultúrájukat és a szokásaikat.

„A kapucinus szerzetesek egy árvaházat nyitottak a közelben a ’80-as években, ahol az őslakos gyermekek számára tilos volt a saját anyanyelvük használata” – mondta el Rodríguez.

Kolumbia egyik legnagyobb őslakos szervezetének, a Caucai Regionális Indián Tanácsnak (CRIC) az egyik jelentése azt állítja, hogy a wiwáknak elegük lett azokból „a tüzes prédikációkból, amelyekben pogányoknak, hitetlenek és a sátán követőinek minősítették őket”.

A wiwák, akárcsak más őslakos csoportok a régióban, koka levelet használnak a vér megtisztítására, valamint az energiaszint növelésére a munkanapokon. Azonban az evangéliumi keresztények erősen elutasítják ezt a szokást.

Nem ez az első eset, hogy Kolumbiában őslakos népek evangéliumi keresztényeket zárták ki a területeikről. A sajtójelentések szerint a közeli arhuaco közösség – amely kapcsolatban áll a wiwákkal – azért utasította ki az Egyesült Pünkösdista Egyházat 1998-ban, amiért az az arhuaco hagyományok és szokások ellen prédikált.

Írta: Rick Kearns

Forrás: indiancountrytodaymedianetwork.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság