Haitin, az amerikai kontinens legszegényebb országában, ma rendkívül vitatott elnök- és parlamenti választásokat tartanak. Legutóbb több mint egy évvel tartottak választásokat az országban, de a második forduló elmaradt.

Mi tartott ennyi ideig?

2015 októberében az elnökválasztásokat Jovenel Moïse nyerte, de ellenzéki kihívója, Jude Celestin csalást kiáltott, és miután zavargások törtek ki, a szavazás eredményét megsemmisítették, és új választásokat írtak ki.

A tavalyi választások eredményét megsemmisítették, ezért kell ma újra szavazni - Fotó: Reuters

Ezt október 9-én kellett volna megtartani, de az országban pusztító Matthew hurrikán miatt elhalasztották azt. A második fordulót a tervek szerint januárban fogják megtartani, ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát.

Szintén vasárnap tartják a parlamenti választások második fordulóját is – az elsőt tavaly augusztusban tartották.

Kik a jelöltek?

Jocelerme Privert-et a parlament 2016 februárjában nevezte ki ideiglenes elnökké, hogy kitöltse azt a hatalmi űrt, ami Michel Martelly után maradt, miután az a ciklusa végével távozott az elnöki posztról.

A mostani választásokon a jelöltek a következők:

  • A Martelly által támogatott Jovenel Moïse banánexportőr a jobbközép Haiti Tet Kale párt színeiben indul, és ő nyerte a tavalyi első fordulót a szavazatok majdnem 32 százalékával.
  • Jude Celestin a Haiti Haladásért és Egyenjogúságért Alternatív Liga jelöltje, aki tavaly 25 százalékkal második lett, és egy pártkoalíció támogatja.
  • Jean-Charles Moïse a progresszív Pitit Dessalin Platform színeiben indul, és 2015-ben 14 százalékkal harmadik lett.
  • Maryse Narcisse a baloldali Fanmi Lavalas párt jelöltje, aki tavaly a negyedik lett, és Jean-Bertrand Aristide, Haiti első demokratikusan megválasztott elnöke támogatását élvezi.
  • Jean-Henri Ceant, a Remen Ayiti párt és az Edmonde Supplice Beauzile, pedig a Haiti Szociáldemokraták Egyesült Pártjának jelöltje.

Milyen problémákkal kell a győztesnek megküzdenie?

A legégetőbb probléma az az elhúzódó humanitárius válság, ami a 2010-es földrengéssel kezdődött. Az ENSZ arról beszélt, hogy nehézségekbe ütközik Haiti megsegítése, mivel nincs elegendő külföldi segély.

2010 óta állandó a humanitárius vészhelyzet az országban - Fotó: AP

Majdnem hét évvel a 2010-es földrengés után körülbelül másfél millió ember él még mindig átmeneti szállásokon, miközben a kolera közel tízezer halálos áldozatot szedett.

A nagyarányú erdőirtások miatt a természeti csapások elmossák a terményeket és számos házat pusztítanak el.

A politikai instabilitás és a korrupció is hozzájárul a tomboló szegénységhez.

Mivel évtizedek óta nincs alkalmas kormánya, Haiti a 163. helyen áll az ENSZ Emberi Fejlődési Indexének 188 országa közül.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság