Több ezer állami egészségügyi alkalmazott tüntetett kedden a perui fővárosban, Limában, és határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. A fő követelésük az egészségügyi ágazat finanszírozásának és a dolgozók juttatásainak növelése.

A tüntetők a Loayza állami kórháznál kezdtek gyülekezni, majd onnan a Gazdasági és Pénzügyminisztérium épületéhez vonultak. Az egészségügyi dolgozók azt mondják, hogy a különböző kormányzatok által több mint húsz éven át fenntartott neoliberális gazdasági rendszer az oka a jelenlegi válságnak.

A tüntetők szerint katasztrofális a helyzet a perui állami egészségügyben - Fotó: teleSUR/Rael Mora

A sztrájkot szervező Egészségügyi Dolgozók Országos Szövetsége közel százezer közalkalmazottat képvisel. Vannak közöttük ápolók, szülészorvosok, adminisztrációs munkatársak, technikusok, helyettesítő dolgozók, karbantartók, sofőrök, kisegítő személyzet és orvosok az ország összes tartományából.

A Loayza kórház szakszervezeti vezetője, César Terreros szerint az intézmény életmentő felszerelései, például az újraélesztő készülékek, fedettségmérők, lélegeztető gépek és váladékelszívók, nem működnek. Ezt is hozzátette: „nem vagyunk ellátva, az infrastruktúra teljesen tönkrement, és a betegeknek magánklinikákra kell menniük, amikor nincs pénz megjavíttatni a gépeket.”

Az ország összes régiójának több tucat kórháza van hasonló állapotban, és az egyesült kórházi dolgozók azt mondják, hogy emiatt sztrájkolnak és tüntetnek elsősorban. Ugyanakkor a kórházak finanszírozásának növelésére vonatkozó követeléseik között béremelést és az alkalmazotti juttatások növelését is követelik.

A tüntetők azt állították, hogy 17.930 kórházi dolgozó ideiglenes alvállalkozók alkalmazásában áll, és nagyon kevés juttatást kapnak tőlük, ha kapnak egyáltalán valamit.

„Mi nem létezünk a kormány számára, és évek óta diszkriminálnak minket” – mondta Miguel Puma szakszervezeti vezető. Más dolgozóknak három-négy hónapig nem fizetnek, ahogyan Virginia Pilco kórházi dolgozó meséli: „Vannak kifizetetlen dolgozóink, és a kormány el akarja bocsájtani őket.”

A rendőrség megpróbálta megakadályozni a tüntetést, de ez nem sikerült. A szakszervezeti vezetők és a rendőrök heves vitája után a felvonulás elindulhatott, és a Gazdasági Minisztérium felé vette az irányt, ami az állami költségvetés előkészítéséért felelős intézmény, és amit a tüntetők azzal vádolnak, hogy ő védelmezi és tartja fent az ország neoliberális rendszerét.

Mindazonáltal a Gazdasági Minisztériumból senki nem ment ki, hogy találkozzon a dolgozókkal. Gladys Olortegui, az Egészségügyi Dolgozók Országos Szövetségének főtitkára így fogalmazott: „Mindezidáig nem kaptunk választ, és akciónk a legvégső következményekig folytatódni fog.” Olortegui azt is kijelentette, hogy a kormány reakciója „rendkívül negatív. Ha érdekelné őket a dolog, akkor úgy vélem, hogy megkérnének minket, hogy üljünk le, és találjuk ki, hogy mit lehetne tenni.”

A tüntetők arra is panaszkodtak, hogy 2016-ban az állam 75 millió dollárt juttatott magánklinikáknak, hogy kielégítse a magánszektor szükségleteit. Ezt az állami egészségügyi rendszer álcázott privatizációjának nevezték.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság