Helyzetbeszámoló Hondurasból: letartóztatások, gyilkos fenyegetése a puccsisták részéről. Ismét tízezrek demonstrálnak Hondurasban.

Európa számos városában is zajlottak le tüntetések a puccsisták ellen. Rövid beszámoló ezekről is.

090703tegucigalpa_2.jpgFolytatódnak a tiltakozások az egy hete történt katonai puccs után Hondurasban. Jesús Garza, a CHAAC nevű emberi jogi szervezet vezetője szerint a főváros, Tegucigalpa mellett az északi San Pedro Sulában voltak a leghevesebb tüntetések a katonai junta ellen. Ott csütörtökön több ezren vonultak az utcára. 

Másfelől a puccsisták is megpróbálják mobilizálni a támogatóikat és fenyegetésekkel megakadályozni a tüntetések továbbterjedését. Garza elmondta, hogy a mezőgazdasági munkások szervezete által kezdeményezet „Menet a demokráciáért” mozgalom résztvevőit állásvesztéssel fenyegették meg, ha folytatják a tiltakozásukat. 

Egy másik, a puccsisták elleni 12.000 fős demonstrációt, melyet a helyi szociális fórum szervezetei kezdeményeztek, a rendőrség és a hadsereg brutálisan szétvert a tudósítások szerint. 

Az emberi jogi szervezetek a letartóztatottak számát több százra teszik. A napokban tartóztatták le Iris Munguiát, az ismert szakszervezeti aktivistát, Ernesto Bardales ifjúsági vezetőt, otthonából hurcolták el a San Pedro Sula-i tanárt Victor Pachecót – ez csak néhány példa a sok közül.

Azok sincsenek biztonságban, akik még szabadlábon vannak. Több szakszervezeti aktivista is kapott életveszélyes fenyegetéseket. Számos levél érkezett aktivistákhoz, melyen csak ez állt „Ma véged lesz!”.

További problémát jelent a tiltakozóknak a nemzetközi médiákkal, a közvéleménnyel való kapcsolattartás. Hiába tartanak több tízezres demonstrációkat, a hondurasi média csak a hozzá hűséges csoportok párszázas megmozdulásairól ad hírt. Ezért is tartják fontosnak a nemzetközi tiltakozó mozgalmak akcióit, amely felhívja a világ figyelmét a közép-amerikai ország eseményeire.

beriln_2.jpgBerlin – München: Két akcióval tiltakoztak Németország két nagyvárosában a hondurasi puccs ellen. Berlinben a hondurasi nagykövetség előtt tiltakoztak németországi latin-amerikaiak és baloldali mozgalmak tagjai. Münchenben az aktivisták a helyi filmfesztivál előtt szórólapokat osztogattak, melyben rávilágítottak a Hondurasban történtekre.

Június 30-án 5 órakor nyolcvan ember tiltakozott a londoni hondurasi nagykövetség előtt, hogy elítélje a Zelaya elnök elleni puccsot és követelje az ő azonnali visszahelyezését. A tüntetők különböző szolidaritási szervezetekből (Coordinadora Latinoamericana, Bolívia Szolidaritási Kampány, Hands off Venezuela, Kolumbia Szolidaritási Kampány, Colectivo Acuerdo Humanitario, Venezuela Szolidaritási Kampány) baloldali szervezetekből és szakszervezeti aktivistákból (UNITE) álltak. A több, mint egy órás tüntetésen puccs elleni, demokrácia melletti szlogenek hangzottak el Zelaya elnök és a hondurasi nép támogatására. 

További tüntetések voltak Stockholmban, Bécsben és Európa több városában.

london_honduras_picket-1_2.jpg

 stockholm_2.jpg