Helyi idő szerint ma reggel hét órától a parlamenti és elnökválasztásokat tartanak Nicaraguában, ahol az állampolgárok új elnököt, alelnököt és nemzetgyűlési képviselőket választanak a következő négy évre.

Több mint négymillió választásra jogosult állampolgár adhatja le a szavazatait számos politikai csoportosulás hat elnökjelöltjére, köztük a jelenleg is hivatalban lévő Daniel Ortega elnökre, aki várhatóan feleségével és alelnökjelöltjével, Rosario Murillóval nagy különbséggel fog győzni.

Daniel Ortegát nagy valószínűséggel újra fogják választani - Fotó: Archív

Az egykori gerilla Ortega hetedik alkalommal a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) elnökjelöltje. Először 1984-ben indult a választásokon, amikor is elnökké is választották, és hat évig kormányozta az országot, 1990-ben azonban alulmaradt a megmérettetésen. 2007-ben tért vissza a hatalomba, 2011-ben pedig újraválasztották.

Az Ortegéval szembenálló két fő ellenzéki párt, amelyek a legutóbbi választásokon a második és harmadik helyet szerezték meg, a Független Liberális Párt (PLI) és Liberális Alkotmányos Párt (PLC).

A választópolgárok a nemzetgyűlés kilencvenkét, illetve a Közép-amerikai Parlament (Parlasur) húsz tagjáról is döntenek majd. A kormányzó sandinistáknak jelenleg hatvanhárom mandátumuk van a parlamentben, a PLI-nek huszonhét, a PLC-nek pedig mindössze kettő.

A november 6-i választásokon több mint százhúsz külföldi megfigyelő fog részt venni, akik a választási hatóságok szerint „nagy” tapasztalattal rendelkeznek. A csoportban helyet kaptak korábbi elnökök és államfők, és az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) delegációja is.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság