A Világbank nemrég adta ki 2016. évi Emberi Lehetőség Index jelentését. Ebben Costa Rica az egyik legjobb helyen szerepel a latin-amerikai országok közül. Ez hasznos információ lehet, és a Costa Rica-iak nagyon büszkék is erre.

Az új Emberi Lehetőség Index szerint jelenleg Latin-Amerikában és a Karib-térségben a 16 évnél fiatalabb gyermekek számára gyakorlatilag egyetemes az oktatáshoz való hozzáférés. Ez az eredmény azon latin-amerikai országok esetében különösen lenyűgöző, amelyeket lemaradottaknak tekintettek a század elején. Costa Rica például 2014-re elérte azt, hogy a gyerekek 97,4 százaléka iskolába járjon, ami 4,8 százalékos emelkedés 2004-hez képest. Most már az is ismert tény, hogy Costa Ricában az írás-olvasás-tudás aránya még az Egyesült Államokénál is magasabb.

Costa Ricában sokat javult a telefonokhoz való hozzáférés terén az elmúlt években - Fotó: costa-rica-guide.com

Ugyanebben az időszakban a latin-amerikai országok szélesítették az információhoz és a kommunikációs technológiákhoz való hozzáférést is. Különösképpen emelkedett a telefonhoz való hozzáférés, a 2000-es 13 százalékról 2014-re 90 százalékra. Ezzel szemben, bár gyorsan növekszik, az internet-hozzáférés még mindig elég alacsony. Míg Costa Ricában a legmagasabb az internet-hozzáférés Latin-Amerikában 49,6 százalékkal, és 97,9 százalékkal a második legmagasabb a telefonos lefedettség, egyes szomszédai esetében ezek az arányok jóval alacsonyabbak.

Az elektromos áram esetében Costa Rica 98,7 százalékot ért el az Indexben, amivel valamivel Brazília, Chile és Uruguay után végzett, utána pedig Mexikó következik 98,6 százalékkal. A csatornázás terén Costa Rica szintén a legjobb helyet érte el a latin-amerikai országok közül 95,7 százalékkal, és csak Uruguay előzte meg.

Costa Rica folytatja ezeknek az állampolgárainak biztosítandó alapvető szolgáltatásoknak a fejlesztését, és figyelemre méltó eredményeket ért el az elmúlt években. Az elkövetkezendő időszakban talán még további javulás várható az áramszolgáltatás, az internet-hozzáférés és a mobiltelefonos lefedettség terén.

Írta: Janette MacKinnon

Forrás: The Costa Rica News

Fordította: Latin-Amerika Társaság