Egy haiti nő, aki venezuelai orvosok közreműködésével adott életet gyermekének, újszülött kislányának a Venezuela nevet adta, hogy így mondjon köszönetet nekik azért a segítségért, amiben a Matthew hurrikán pusztítása után részesítik az országot.

A Simón Bolívar Brigád két orvos csoportja dolgozik a Haiti legérintettebb területein, például az ország nyugati részén lévő Pico Macayában. A venezuelai kormány hétfőn egy második, kétszáz orvosból álló brigádot is küldött az országba.

A haiti szülők hálából a Venezuela nevet adták a kislányuknak - Fotó: Twitter: @madeleintlSUR

„Menjetek Haitire, és vigyetek szeretetet, szolidaritást, és érvényesítsétek azt a keresztény szellemiséget, hogy életeteket adjátok mások megmentéséért” – mondta Nicolás Maduro elnök a múlt héten Caracasban egy diplomaosztó ünnepségen, ahol új orvosokat avattak.

Venezuela két rakománnyi humanitárius segélyt is küldött. Az első, repülővel eljuttatott szállítmányban húsz tonna tartós élelmiszer, víz, takarók, konyhai eszközök, eldobható eszközök, sátrak, poncsók és gyógyszerek voltak.

Kuba és Venezuela kormányai a különlegesen képzett szakemberek és humanitárius segélyek küldésével vállaltak szolidaritást Haitivel, és ezzel a segítségnyújtással több százezer, a Matthew hurrikán által érintett ember szenvedése enyhíthető.

Haiti az amerikai kontinens legszegényebb országa, ahol óriási pusztítást végzett egy 2010-es földrengés, amelyből még mindig nem álltak talpra teljesen, mivel az megtizedelte az ország infrastruktúráját.

Ráadásul továbbra is fennáll a kolerajárvány veszélye, illetve más egészségügyi válsághelyzet is előállhat, hiszen ez gyakran jár együtt a természeti katasztrófákkal a szigeten. Eddig már hét olyan esetet regisztráltak, amikor az ivóvíz szennyvízzel fertőződött meg. A hurrikán következtében több mint 870-en meghaltak, és további kétmillió embernek okozott károkat a természeti csapás.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság