El Salvadorban a kormányzó párt olyan javaslatot nyújtott be, amely a nemi erőszak áldozatainak lehetővé tenné a művi terhességmegszakítást.

A baloldali Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) engedélyezni szeretné az abortuszt olyan esetekben, amikor nemi erőszak történt, veszélyben van az anya élete, vagy amikor a magzat nem életképes. Az abortusz jelenleg minden esetben tiltott El Salvadorban.

A kormány enyhíteni, az ellenzék szigorítani szeretné az El Salvador-i abortusztörvényeket - Fotó: AFP

A törvény elfogadásához az FMLN-nek a sajátjain kívül még tizenkettő képviselő támogatására van szükség.

A törvénytervezetet támogatta a kongresszus elnöke, Lorena Peña is, aki azt javasolta, hogy azok a nők, akiknek az élete veszélyben van, vagy azok, akiket megerőszakoltak vagy emberkereskedelem áldozataivá váltak, véget vethessenek a terhességüknek.

„Ez a képviselők kötelessége, hogy lehetővé tegyék a nőknek, hogy megmentsék a saját életüket, és ne haljanak meg ilyen körülmények között. [A tervezet] azt is figyelembe veszi, hogy a szülésnek milyen hatása van azokra a lányokra, akiket megerőszakoltak” – mondta.

Ricardo Velasquez Parker ellenzéki képviselő arról beszélt, hogy az FMLN javaslatának célja, hogy elterelje a figyelmet a súlyos deficittel küzdő kormányzat pénzügyi problémáiról.

Velasquez egyúttal egy ellenjavaslatot is támogat, aminek értelmében az abortuszt akár ötvenéves börtönbüntetéssel is büntethetnék, amivel egy kategóriába kerülne a minősített gyilkossággal.

A hatályos salvadori törvények értelmében, akiről bebizonyosodik, hogy „abortuszt kezdeményezett, engedélyezett vagy hajtott végre” az kettőtől és nyolc évig terjedő börtönnel sújtható.

Nem El Salvador az egyetlen latin-amerikai ország, amelynek ilyen szigorú abortusztörvényei vannak. Chilében, a Dominikai Köztársaságban, Hondurasban és Nicaraguában is minden körülmények között tiltott a művi terhességmegszakítás.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság