Barack Obama amerikai elnök a múlt héten arra biztatta az embereket, hogy adományozzanak az Amerikai Vöröskeresztnek (ARC), hogy ezzel segítsenek a Matthew hurrikán haiti áldozatainak. A haitiak azonban a közösségi médiában éppen az ellenkezőjét kérték, mert a szervezetet több mint ötszáz millió dollár elsikkasztásával vádolják, amellyel a 2010-es földrengés után Haitit kellett volna segítenie.

„A következő napokban minden bizonnyal sokan fogtok írni, azt kérditek, hogy hogyan tudtok »segíteni Haitinek«” – írta egy haiti nő a Facebookon a múlt héten. „Itt vannak a javaslataim: 1. Ne adjatok az Amerikai Vöröskeresztnek. Ne. De… Ne!”

Haitinak segíteni kell, de nem mindegy, hogy hogyan tesszük - Fotó: Xinhua/REX

A nő azt is tanácsolta az embereknek, hogy csak helyi haiti szervezeteknek adjanak pénzt. A posztot vasárnap estig 5.600-an osztották meg. „4. Végül, mi, haitiak fáradtak vagyunk. Csak túl akarjuk élni a holnapot egy újabb buta vagy szenzációhajhász sajtófőcím nélkül. Kérlek, tartsátok ezt tiszteletben” – zárta az írását.

Obama pénteken azt kérte, hogy „minden amerikai forduljon az Amerikai Vöröskereszthez és más segélyszervezetekhez”, hogy pénzt adjon Haiti megsegítésére.

A haitiak azonban elvesztették a bizalmukat az amerikai szervezetben, miután az NPR és a ProPublica 2015-ös jelentése rámutatott, hogy az ARC hogyan használt el a 2010-es földrengés utáni helyreállításra felajánlott ötszáz millió dollárt arra, hogy mindössze hatot építsen meg a megígért hétszáz állandó lakhelyből.

„A Vöröskereszt azt állítja, hogy 130 ezer embernek adott otthont, de a segélyszervezet mindössze hat állandó lakhelyet épített meg” – áll a 2015 júniusában nyilvánosságra hozott jelentésben. Azt is hozzátette, hogy a vizsgálat „egy sor gyengén kivitelezett projektet, megkérdőjelezhető kiadásokat és kétséges sikersztorikat talált.”

A hurrikán a múlt héten csapott le Haitira, és több mint ezer halálos áldozatot követelt, újabb kolerajárványt robbantott ki, és tovább pusztította az ország amúgy is szegényes infrastruktúráját.

A segélyezés kérdése a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton és férje, Bill Clinton által alapított Clinton Alapítványt is újra a figyelem középpontjába helyezte, amiért az nem használta fel a 2010-es földrengés után az országnak gyűjtött több milliárd dollárt.

Miközben az alapítvány dollármilliókat költött a Clayton Homes – Clinton egyik legnagyobb kampányadományozója – által forgalmazott formaldehides (méreg – a szerk.) mobil otthonokra, a Clintonék által az országnak megígért hatmilliárd dollár nagy részét még nem használták fel, számolt be róla a New York Times.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság