Evo Morales bolíviai elnök az El Nem Kötelezettek Mozgalmának venezuelai csúcstalálkozóján arról beszélt, hogy a kábítószer-kereskedelem „egy olyan háború, ami csak az Egyesült Államok kapitalizmusának kedvez”.

„A kábítószer-kereskedelem elleni harc a kontroll eszköze az Egyesült Államok számára” – mondta Morales, aki erőteljesen ellenzi az Egyesült Államok Latin-Amerikában folytatott kábítószerek elleni háborúját. Az elnök hozzátette, hogy ahol növekszik a kábítószer-kereskedelem, ott ott van az Egyesült Államok is, és az egész csak a kapitalista világrendnek kedvez.

Evo Morales visszautasította az Egyesült Államok bírálatait - Fotó: elciudadano.gob.ec

Morales kirohanást intézett az Egyesült Államok külpolitikája ellen is, és kijelentette, hogy az El Nem Kötelezettek Mozgalma elítéli az Egyesült Államok Kuba elleni blokádjának folytatását. Morales támogatásáról biztosította a palesztin népet is, ami ellen megfogalmazása szerint Izrael és az Egyesült Államok „politikai népirtást” folytat.

Múlt szerdán Morales élesen bírálta az Egyesült Államok drogpolitikáját, válaszul Barack Obama amerikai elnök azon kritikájára, amelyekkel Bolíviát és Venezuela drogpolitikáját illette az Egyesült Államok külügyminisztériumának a globális kábítószer-kereskedelemre vonatkozó éves memorandumjában.

Morales egy szerdai Twitter-üzenetében „nevetségesnek” nevezte a memorandumot, és azt írta, hogy az Egyesült Államoknak „először is fel kellene oldania a banktitkot, megszüntetnie az adóparadicsomokat, leállítania a fegyvergyártást, és felhagynia országok megszállásával”.

„Az Egyesült Államoknak, a világ legnagyobb drogfogyasztójaként nincs morális alapja félresöpörnie más népek kábítószer-kereskedelem elleni harcát” – írta Morales a Twitteren.

„Neokolonialistának, kapitalizmuspártinak és imperializmuspártinak kell lenned ahhoz, hogy az Egyesült Államok elismerje a kábítószer-kereskedelem elleni harcod” – folytatta.

Az Egyesült Államok az egyik legnagyobb bírálója Bolívia progresszív drogpolitikájának. Bolívia az egyetlen ország a világon, amely engedélyezi az orvosi és vallási célokra való kokatermesztést.

A memorandumban Obama azt mondta, hogy Bolívia „az elmúlt tizenkét hónapban látványosan kudarcot vallott a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben lefektetett kötelességeinek teljesítése terén”.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság