Isabel Allende, a néhai Salvador Allende elnök lánya bejelentette, hogy indulni szeretne az elnöki posztért 2017-ben. „Ma felkérek minden szocialistát, hogy dolgozzunk együtt, egységben és szervezetten azokon a programjavaslatokon, amelyeket szeretnénk megvalósítani Chile jövőért” – mondta.

Allende, aki jelenleg a Szocialista Párt szenátora, pártja vezetői előtt jelentette be az indulási szándékát, és kijelentette, hogy először az ő jóváhagyásukat szeretné kérni.

Isabel Allende apja halálának évfordulóján jelentette be indulási szándékát - Fotó: Reuters

Ehhez meg kell nyernie egy előválasztást, hogy képviselhesse a középen álló és balközép pártokat tömörítő Új Többség koalíciót. Az előválasztásokon a korábbi elnök, Ricardo Lagos ellen kell majd megmérkőznie, aki a hónap elején jelentette be, hogy 2017-ben indulni fog az államfői posztért.

„A nagy kihívás az, hogy folytonosságot adjunk és továbbfejlesszük azokat a reformokat, amelyeket bevezettünk, és leküzdjük a fennálló nehézségeket” – mondta Lagos. Allende az apját – az amerikai kontinens első demokratikusan megválasztott marxista elnökét – megdöntő és kegyetlen diktatúrát bevezető katonai puccs 43. évfordulóján jelentette be indulási szándékát.

Michelle Bachelet jelenlegi elnököt is az Új Többség koalíció képviseletében választották elnökké. Megválasztását azonban sorozatos botrányok kísérték, mivel felmerült, hogy politikustársai illegális forrásokból finanszírozták a kampányukat, menye pedig Bachelet politikai tőkéjét kihasználva állítólag kétes üzleteket folytatott.

Bachelet ellen folyamatosan tüntetnek a diákok is, akik azt állítják, hogy az elnök oktatási reformjai nem váltották be a reményeiket. Bacheletet részben azért választották meg, mert az megígérte, hogy megteremti az ingyenes és minőségi felsőoktatást. Az elnöktől tömegtüntetéseken követelik az ország magánnyugdíjrendszerének megszüntetését is.

Bárkit is válasszanak az Új Többség koalíció elnökjelöltjévé, nagy valószínűséggel a konzervatív korábbi elnök, az országot 2010 és 2014 között vezető Sebastián Piñera lesz az ellenfele. Ő eddig még hivatalosan nem jelentette be a részvételi szándékét, de erre valószínűleg a jövő év elején sor fog kerülni.

Mivel számos új baloldali párt jelent meg a porondon, valószínűleg lesz legalább egy harmadik jelölt is a választásokon.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság