Állásfoglalás a Kolumbia Tervről

Állásfoglalás a hondurasi helyzetről

Kelet-európai együttműködés – beszámoló a budapesti konferenciáról

Meghívó:

A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság 2009. november 6-án, 7-én és 8-án nemzetközi konferenciát szervez Budapesten. Ez a találkozó folytatása lesz a szolidaritási társaságok európai találkozójának (amelyről itt olvashatsz) csak itt a közép-kelet európai szolidaritási, baloldali, kommunista szervezetek fogják megbeszélni további közös együttműködésük formáját.

A konferenciára a térség majd’ minden országából várunk részvevőket, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Észtország, Moldávia, Románia, Szerbia és Szlovákiából jönnek barátaink, elvtársaink. Nagy öröm számunkra, hogy a londoni Hands off Venezuela központ is delegál küldöttet a találkozóra, egyik vezetőjét, Jorge Martint.

A szombati napon Európai Szolidaritási Csoportok Konföderációjának létrehozására tett javaslatot fogjuk megbeszélni, illetve azon belül egy kelet-európai koordináció megszervezését. A vasárnapi napon arról lesz szó, hogy mit tanulhat az európai és ezen belül a kelet-európai baloldal a venezuelai forradalomtól. Az előadások és a kerekasztal beszélgetések angol nyelven fognak folyni.

A honlapunkon a konferenciáról folyamatosan be fogunk számolni, az előadásokat, a hozzászólásokat ismertetni fogjuk.

Program:

Péntek:

Megnyitjuk a közép-kelet európai szolidaritási szervezetek budapesti találkozóját, másrészt itt jelentkezik be, üdvözli ezt a konferenciát a venezuelai külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó miniszterhelyettese, Alejandro Fleming (aki az integráció Európában és Latin-Amerikában témában szól a megjelentekhez), Venezuela spanyolországi nagykövete, Venezuela németországi nagykövete (aki az ALBA-ról, a Bolivári Alternatíva Amerika Népei Számára államközi szövetségről fog beszélni), Adriana Gottberg, Venezuela budapesti ügyvivője, a spanyolországi és görögországi venezuelai nagykövet is fog videón keresztül rövid előadást tartani.

Szombat:

10.00-11.00 óráig: Bevezető előadások az Európai Szolidaritási Csoportok Konföderációjának (ECSG) anyagához és a mi, kelet-európai teendőinkről.

  • Adriana Gottberg
  • Kalocsai Kinga
  • Jorge Martin

11.20-13.00: hozzászólások

13.00-14.00: ebéd

14.00-16.00: kerekasztal beszélgetések a délelőtti témáról

16.20-18.00: a kerekasztal beszélgetések konklúziójának ismertetése (20-20 perces beszámolók)

20.00 óra: köszöntés, buli a FIBU vendéglátásában

Vasárnap:

10.00-11.00: Bevezető előadás a „Mit tanulhat az európai, kelet-európai baloldal a latin-amerikai folyamatokból. Az európai baloldal jövője” témához.

  • Kalocsai Kinga
  • Jorge Martin

11.20-13.00: kerekasztal délelőtti témákhoz

13.00-14.00: ebéd

14.00-15.30: konklúziók, zárónyilatkozatok átbeszélése, elfogadása