Amikor uruguayi tisztviselők átkutatták egy egykori ezredes házát, bizonyítékokat találtak arra, hogy a diktatúra idején működő titkos megfigyelés a demokráciához való 1985-ös visszatérés után is sokáig folytatódott az országban.

„Ezekből az előkerült dokumentumok az derül ki, hogy nem történt politikai vagy stratégiai változás a katonai hírszerzésben azzal, hogy politikai rendszer 1985-ben diktatúrából demokráciára változott” – mondta Samuel Blixen újságíró a GPS Internationalnak.

Az öröksége jóval túlélte az uruguayi diktatúrát - Fotó: Reuters

„A katonai hírszerzés továbbra is ugyanúgy működött” – mondta Blixen. „1985 óta egyik kormány sem mutatott hajlandóságot arra, hogy átalakítsa a fegyveres erőket és megtisztítsa azt a diktatúrából örökölt elemektől.”

A hatóságok a néhai Elmer Castiglioni ezredes házában találták meg az iratokat. Castiglioni annak az uruguayi katonai diktatúrának dolgozott, amelyet 1973 és 1985 között elkövetett emberijog-sértésekkel, kínzással és erőszakos eltüntetésekkel vádolnak.

Az egykori ezredes „volt a katonai hírszerzés vezetője a diktatúrától kezdve jóval a jelenlegi demokrácia kezdete utánig. A gyanú szerint a dokumentumokat zsarolásra, nyomásgyakorlásra vagy politikai befolyásolásra használták” – mondta Blixen, aki szerint ez a gyakorlat egészen 2009-ig folyt.

„A legsokkolóbb dolog az, hogy a katonai hírszerzésnek milyen nagyfokú autonómiája van Uruguayban. Az ezredes irataiban szereplő célpontok között sokan teljesen legálisan működő demokratikus politikai pártok tagjai voltak” – mondta Blixen.

Blixen nyomozása szerint a hadsereg Jorge Batlle 2000 és 2005 között hatalmon levő kormányának magas rangú kormánytisztviselői után is kémkedett és lehallgatta a telefonjaikat. Még a jelenlegi elnököt, Tabaré Vázquezt is megfigyelték, amikor az 1990 és 1994 között Montevideo polgármestere volt.

„Ez minden pártra kiterjedt. Figyelték a Kommunista Pártot, a Népi Részvételi Mozgalmat és a szakszervezeteket is bizonyos időszakokban, például az állami vállalatok privatizációja elleni tüntetések idején” – mondta Blixen.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság