Az újonnan államosított venezuelai Kimberly-Clark gyár 2.068.800 egészségügyi betétet gyártott azt követően, hogy júliusban munkások irányítása alá került.

A texasi székhelyű fogyasztási termékeket gyártó vállalatóriás a múlt hónapban állította le minden előzetes figyelmeztetés nélkül a tevékenységét, aminek következtében ezer ember veszítette el a munkáját.

Aragua kormányzója az egy hónapja munkások által irányított gyárban - Fotó: Twitter/@CarylBertho

Erre válaszul Nicolás Maduro venezuelai elnök a gyár elfoglalását szorgalmazó munkások mellé állt, és 22 millió dollárt ajánlott fel a termelés újrakezdésére.

Az immáron Gran Cacique Maracay Iparvállalat névre hallgató állami cég négy új gyártósoron, 180 orsón állítja elő a vécépapírt.

Ha teljes kapacitással működik, a pelenka, az egészségügyi betét, a vécépapír és más hasonló, hiánycikknek számító termékek országos keresletének 20 százalékát képes előállítani.

A vállalat által előállított összes terméket a kormány új Önellátási Missziójának rendelkezésére bocsájtják majd, hogy azokat a Helyi Élelmezési és Termelési Bizottságokon (CLAP) keresztül osszák szét a lakosság között.

Aragua kormányzója, Tarek El Aissaimi elmondta, hogy a venezuelai kormány felnőttképzéseket is indított, és azok már folynak is a gyárban.

„Az elmúlt harminc napban egészségügyi workshopokat tartottunk és újraindítottuk a cafeteria szolgáltatásokat, valamint tantermeket nyitottunk Ribas Missziónak, a Ribas Termelési Missziónak és a Sucre Missziónak” – jelentette be egy gyárlátogatás során.

A kormányzó azt is elmondta, hogy a Gran Cacique Iparvállalat négy buszt kap a szövetségi állami közlekedési társaságtól, hogy a dolgozóik ingázását biztosíthassa.

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság