Az El Salvador-i hatóságok bejelentették, hogy rajtaütés-sorozatot hajtottak végre az ország egyik legnagyobb hatalommal rendelkező utcai bandája, a Mara Salvatrucha (MS-13) ellen. A főügyész tájékoztatása szerint a banda öt vezetőjét, köztük a pénzügyi főnököt letartóztatták.

Összesen százhúsz embert vettek őrizetbe, és fegyvereket, pénzt, kábítószereket és más tárgyakat foglaltak le. El Salvador eluralja a bandaerőszak, és a közép-amerikai ország rendelkezik a világon az egyik legmagasabb gyilkossági rátával.

Bandavezéreket tartóztattak le El Salvadorban - Fotó: AP

Számos ember életét követelte az MS-13 és a másik banda, a Barrio 18 közti rivalizálás. Amikor 2012-ben átmenetileg fegyverszünetet kötöttek, a gyilkossági ráta 40 százalékkal visszaesett.

Az MS-13 elleni rajtaütések szerda éjjel kezdődtek, és kiterjedtek a bandához köthető szállodákra, bárokra, éttermekre, bordélyházakra, otthonokra és közlekedési eszközökre.

A hatóságok elmondták, hogy több millió dollárt foglaltak le, és számos bankszámlát fagyasztottak be. Mauricio Ramírez Landaverde igazságügyi és közbiztonsági miniszter arról beszélt, hogy ez volt az első alkalom, amikor a kormány megszakította a banda finanszírozását azzal, hogy feltárták, hogy hogyan fektetik be a törvénytelen jövedelmeiket, számolt be róla az Associated Press.

A Mara Salvatrucha és a Barrio 18 gyökerei az 1980-as évekre, Dél-Kaliforniába nyúlnak vissza. Los Angelesben és annak külvárosaiban alapították őket szegény, többnyire illegális bevándorlók, akik a közép-amerikai polgárháborúk elől menekültek el.

Amikor az ottani konfliktusok véget értek, sok bandatagot kiutasítottak az Egyesült Államokból, akik vitték magukkal a Los Angeles-i bandakultúrát. A becslések szerint hetvenezer aktív bandatag van El Salvadorban.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság