Uruguay a hónap elején bejelentette, hogy a legális marihuána hamarosan elérhető lesz a regisztrált gyógyszertárakban, de eddig csak kevesen kérték a nyilvántartásba vételüket, mert sokan tartanak az erőszaktól és a kábítószerrel kapcsolatos biztonsági problémáktól.

A The Cannabist szerint júliusban az ezerkétszáz gyógyszertárból mindössze ötvenet regisztráltak a marihuána árusításához. Sok gyógyszertár fél a rablásoktól, aggódik a költségek és a papírmunka miatt, és amiatt is, hogy tevékenységük kiderül azok előtt, akik nem értenek egyet a legális marihuánával.

Nem megy minden a tervek szerint Uruguayban - Fotó: AP

Egyes gyógyszerészek úgy érzik, hogy erőszak célpontjává válnának, és ezért anyagi kár érné őket. Az uruguayi kormány egyik szóvivője azt mondta, hogy eddig egyetlen gyógyszertár sem jelentett be erőszakos incidenst a rendőrségre.

Más vonakodó gyógyszerészek azt mondják, hogy nem magyarázták el nekik megfelelően a kábítószerrel és árusításával kapcsolatos szabályozást, és nem akarják azt orvosilag szakmaiatlan módon árusítani.

Amióta 2013-ban Uruguay a világ első olyan országa lett, ahol teljesen legalizálták a marihuánát, lassú és óvatos lépéseket tett afelé, hogy megtartsa az egyensúlyt a közegészségügyi érdekek és az illegális piacok megszüntetése között.

A marihuánát árusító regisztrált gyógyszertárak mellett engedélyezték a legfeljebb negyvenöt főből álló, személyes fogyasztásra termelő termesztői klubok létrehozását is. Az otthoni termesztők is nevelhetnek maximum hat növényt, és szüretelhetnek 480 grammot évente.

Aggodalmak merültek fel azzal, hogy a kannabisz klubok szürke piacot nyitnak a kábítószer előtt, különösen a marihuána vásárlása, eladása és nevelése terén. A törvényt megváltoztatták azután, miután a vásárlók, az otthoni termesztők és a termesztő klubok nem nagyon akarták megadni az adataikat egy kormányzati adatbázisnak, hogy legálisan termesszenek és vásároljanak marihuánát, és így az illegális piacra szorultak vissza.

A gyógyszertárakban árult marihuána árát grammonként egy dollár körül határozták meg, hogy a feketepiaci ár alá menjenek, és visszaszorítsák a káros és olcsó paraguayi marihuánát és a hamisított „paco” crack kokaint. Ahhoz, hogy a legális marihuána versenyképes legyen, nagy mennyiséget kell termelni, hogy legyen utánpótlás. Amiatt is aggódnak, hogy sokan a feketepiacon fogják keresni a növény erősebb változatát, amit nem kapható a gyógyszertárakban.

A gyógyszertárak vonakodása nem jó hír az uruguayi reformereknek, akiknek rendkívül fontos politikai kihívás, hogy bizonyítsák a modell működőképességét, mert a hazai közvélemény is szkeptikus az új szabályozással kapcsolatban, és számos nemzetközi testület is bírálja azt, mert a legalizációt a nemzetközi kábítószerügyi megállapodásoktól való veszélyes eltérésnek tekintetik. A szomszédos Brazília és Argentína pedig attól tart, hogy a legális uruguayi marihuána könnyen átjuthat a határokon.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság