Mauricio Macri argentin elnök szerdán bejelentette, hogy megszünteti azt a termet, amelyet a néhai Hugo Chávez elnökről neveztek el a latin-amerikai országok integrációja terén végzett munkájáért. Az Argentin Kulturális Minisztérium megerősítette, hogy eltávolították a Chávezt ábrázoló fényképeket és festményeket a teremből.

A bejelentésre egy nappal a venezuelai vezető július 28-i születésnapja előtt került sor. Venezuela argentin nagykövetsége civil és politikai szervezetekkel együtt rendezvényt szervez a progresszív vezető élete előtti tisztelgésként.

A Casa Rosadában is levették Hugo Chávez képét - Fotó: EFE

Az Hugo Chávez terem a Casa Patria Grandéban van, abban a Buenos Aires-i intézményben, amelyet a korábbi argentin elnök Cristina Fernández de Kirchner alapított a férje, a néhai argentin államfő, Néstor Kirchner emlékére.

A termet 2013 novemberében avatták fel, hogy Argentínában így tisztelegjenek a bolivári vezető munkássága előtt.

A Venezuelai Kommunikációs Minisztérium tájékoztatása szerint Venezuela diplomáciai missziója megpróbálja megszerezni a teremből eltávolított anyagokat, és a nagykövetségre szállítani azokat.

A múlt hónapban a jobboldali Macri elnök levetette Néstor Kirchner egykori elnök képét a Casa Rosada elnöki palota Hazafias terméből. Hasonló sorsra jutottak Ernesto „Che” Guevara és Hugo Chávez portréi is.

Néstor Kirchner és Hugo Chávez a latin-amerikai integrációpárti mozgalom úttörői voltak, és regionális tömböket hoztak létre, hogy elősegítsék a dél-amerikai országok együttműködését.

Macri nyilvánosan bírálja ezeket a progresszív tömböket, és hivatalba lépése óta neoliberális politikai intézkedéseket vezetett be.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság