Három embert tartóztattak le szerdán Lesbia Yaneth Urquía Urquía környezetvédelmi aktivista és a Hondurasi Népi és Őslakos Szervezetek Tanácsának (COPINH) támogatója meggyilkolásával kapcsolatban.

Az El Heraldo arról számolt be, hogy José Adan Rivera Pérezt, meg nem nevezett kiskorú öccsét valamint Manuel Orlando López Ortizt gyilkosság gyanújával vették őrizetbe. Az utóbbit tartják a bűncselekmény kitervelőjének.

Urquía rövid időn belül a második aktivista volt, akit meggyilkoltak Hondurasban - Fotó: Archív

López Ortizról később kiderült, hogy Urquía sógora. A La Prensa beszámolója szerint örökösödési vita lehetett az indítéka a környezetvédelmi aktivista meggyilkolásának.

A hondurasi államügyészséghez tartozó nyomozó ügynökség azt mondta, hogy López bérelhette fel a két gyilkost, akik végül a bűncselekményt elkövették.

„Tudományos bizonyítékot mutattunk be a bíróságnak arról, hogy ezek az emberek a feltételezett elkövetők” – mondta a nyomozó ügynökség igazgatója, Ricardo Castro, idézte a La Prensa.

Castro hozzátette, hogy López ott volt a sógornője temetésén, még a koporsót is vitte.

Urquía meggyilkolása a COPINH-hoz és a márciusban agyonlőtt Berta Cácereshez fűződő viszonya miatt nagy nemzetközi figyelmet kapott.

A COPINH számos támogatója kezdetben úgy vélte, hogy Urquíát, Cácereshez hasonlóan, a környezetvédelmi aktivizmusa miatt gyilkolták meg.

A COPINH kommunikációs csatornája, a La Voz Lenca szerint Urquía a szervezet aktív tagja volt, és harcolt az őslakosok földjére tervezett vízerőmű építése ellen. Urquía egyik gyermeke azonban határozottan azt állítja, hogy csak támogatta a szervezetet, nem volt annak tagja.

Urquíát a hónap elején találták holtan egy szeméttelepen súlyos fejsérüléssel. A rendőrség elmondta, hogy találtak egy machetét, amelyről úgy vélik, hogy azt használták a bűncselekmény elkövetésekor.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság