Guillermo Solís Costa Rica-i elnök szerdán az ikonikus San José-i Nemzeti Színházban tartott ünnepségen az ENSZ főtitkári posztjára jelölte Christiana Figueres Olsent.

Az egykori NASA-űrhajós, Franklin Chang köszöntötte Figuerest a színpadon, ahol Figueres a világ előtt álló nagy kihívásokról beszélt, amiket szerinte felerősít az éghajlatváltozás.

„Optimizmus nélkül nincs győzelem” – mondta, ami tükrözte azt a töretlen pozitív hozzáállást, amellyel éveken át folytatta a világot a klímakatasztrófától megmenteni szándékozó nehéz tárgyalásokat.

Figueresnek már van múltja az ENSZ-nél - Fotó: Denis Balibouse

Figueres az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének végrehajtó titkára volt a nagy jelentőségű tavalyi párizsi tanácskozáson. Elsősorban Figueres volt az, aki felsorakoztatta a 195 országot Párizsi Megállapodás mögé, amellyel ígéretet tettek arra, hogy keresik a megoldást azokra a több évtizedes a gazdag és a szegény államok közötti nézeteltérésekre, amelyek arra vonatkoznak, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban megállítani az éghajlatváltozás negatív hatásait.

Figueres szerdán távozott erről a posztról.

Vérbeli köztisztviselő és diplomata

Figueres annak a José „Pepe” Figueres háromszoros elnöknek a lánya, akit a modern Costa Rica-i demokrácia megalkotójának tartanak. Az egykori elnök 1948-ban megszüntette a fegyveres erőket, és olyan nagyarányú oktatási és egészségügyi reformokat vezetett be, amelyek Costa Ricát az emberi fejlődés tekintetében követendő példává tették az egész világ számára.

Christiana Figueres 1956-ban született, és abba a Lincoln Középiskolába járt, ahol a The Tico Timest alapították. A pennsylvaniai Swarthmore Főiskolán tanult antropológiát, majd a London School of Economicson szerzett mesterdiplomát szociálantropológiából.

Figueres a diplomáciai karrierjét Costa Rica nagykövetségén kezdte a németországi Bonnban 1982-ben. Később a Costa Rica-i Tervezési Minisztériumban és Mezőgazdasági Minisztériumban dolgozott.

1994-ben Figueres belépett a környezetvédelmi diplomácia világába, amikor ő lett az Amerikai Államok Szervezete az Amerikák Megújuló Energiája (REIA) nevű alapítványának igazgatója. A következő évben megalapította a nonprofit Amerikák Fenntartható Fejlődési Központját, ahol nemzeti klímaváltozási programokat dolgozott ki Latin-Amerika számos országa számára.

Figueres 1995 és 2009 között Costa Rica klímaváltozási tárgyalódelegációjának tagja volt az ENSZ-ben. 2010-ben nevezték ki az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye végrehajtó titkárának.

Figueres számos kitüntetésben és nemzetközi elismerésben részesült az éghajlatváltozással kapcsolatos munkájáért. Tavaly megkapta Párizs Város Érmét, amiért segített tető alá hozni a klímaváltozás enyhítéséről szóló megállapodást. A Time magazin 2016-ban a világ száz legbefolyásosabb személye közé választotta.

Kampány egy női főtitkárért

A főtitkárt az ENSZ Közgyűlése nevezi ki a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának (Kína, Oroszország, Franciaország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság) javaslata alapján. A Biztonsági Tanács bármelyik tagja megvétózhatja a főtitkári kinevezést.

Ha megbízzák a feladattal, Figueres lesz az első nő és a második latin-amerikai, a perui Javier Pérez de Cuéllar után, aki az ENSZ-t vezeti.

Figueres jelölésére egy olyan időszakban került sor, amikor egyre nagyobb a támogatottsága annak, hogy nő legyen a kilencedik főtitkár. Több mint ötven ország, köztük Costa Rica, nyilvánosan kijelentette, hogy támogatja, hogy egy nőt válasszanak a nemzetközi szervezet élére.

Figueres mellett számos nő szerepel azon a szűkített listán, amelyet a Női ENSZ-főtitkár Választásáért Kampány állított össze. A kampány szerint a nőket túl gyakran mellőzik a felsővezetői pozíciókban, annak ellenére, hogy sokszor bízzák meg őket fejlesztési programokkal. Ezenkívül nők alkotják a világ népességének durván a felét.

Az ENSZ korábbi klímafelelőse természetesen nem az egyetlen nő, aki idén versenybe száll a posztért. Rajta kívül megmérettetik majd a korábbi új-zélandi miniszterelnök, Helen Clark, az UNESCO bolgár főigazgatója, Irina Bokova, az egykori horvát külügyminiszter, Vesna Pusic, az egykori moldovai külügyminiszter, Natalia Gherman és az argentin külügyminiszter, Susana Malcorra is. Malcorra nemrég Ban Ki Mun főtitkár kabinetfőnöke volt.

Figueres a tizenkettedik jelölt, aki átveheti Ban Ki Mun posztját. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa július 21-én kezdi el elbírálni a jelölteket.

Írta: Zach Dyer

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság