Egy kínai teherszállító hajó haladt át először az újonnan kibővített Panama-csatornán. Több ezren gyűltek össze megnézni, ahogy a Cosco Shipping Panama nevű hajó az Atlanti-óceánról elindult a Csendes-óceán felé.

A csatorna 77 kilométeres új útvonalát 2007-ben kezdték építeni, és a tervek szerint 2014-re kellett volna elkészülnie. Az 5,2 milliárd dolláros projekt elleni tiltakozások és viták miatt azonban nem sikerült tartani ezt a határidőt.

Panama több bevételt remél a kiszélesített csatornától - Fotó: AP

Az eredeti Panama-csatornát először 1914 augusztusában vették használatba. Az Egyesült Államok építette, és 1999-ben került panamai fennhatóság alá.

A kibővítés lehetővé teszi, hogy teherhajók új, nagyobb generációja haladjon át a földnyelven. Mintegy 35-40 hajó veszi igénybe a vízi utat minden nap.

Panama azt reméli, hogy a bővítés növeli majd a csatornából befolyó bevételeket, amelyek a hírek szerint 2015-ben 2,6 milliárd dollárt tettek ki. A csatornának azonban vetélytársa lehet egy új nicaraguai átjáró.

A 278 kilométeres vitatott projektet egy kínai cég építi, és az hosszabb, mélyebb és szélesebb lesz, mint a Panama-csatorna. Az építkezés 2014-ben kezdődött, és a becslések szerint 50 milliárd dollárba kerül majd.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság