Az Egyesült Államok külügyminisztériuma csütörtökön bejelentette, hogy a hét elején Nicaragua kiutasított három amerikai kormányzati tisztviselőt, és elítélte a „jogtalannak” nevezett lépést, ami árthat a kétoldalú kapcsolatoknak.

„Három amerikai kormányzati tisztviselőt utasítottak ki Nicaraguából június 14-én” – mondta John Kirby külügyminisztériumi szóvivő. „Úgy véljük, hogy ez jogtalan volt, és összeegyeztethetetlen azzal a pozitív és építő kapcsolattal, amelyet a nicaraguai kormánnyal igyekszünk kiépíteni.”

John Kirby amerikai külügyminisztériumi szóvivő jelentette be először a történteket - Fotó: iran-daily.com

Washington hivatalosan is tiltakozott Nicaragua egyesült államokbeli nagyköveténél, Francisco Campbellnél. Kirby elmondta, hogy a három tisztviselő „ideiglenes szolgálati státuszban” volt Nicaraguában, és éppen csak megérkeztek a közép-amerikai országba.

„Az ilyes bánásmód potenciálisan negatív hatással van az Egyesült Államok és Nicaragua kétoldalú kapcsolatainak, különösen a kereskedelem terén” – mondta Kirby.

Az El Confidencial nicaraguai újság szerint az egyik tisztviselő Evan Ellis volt, aki Latin-Amerika tanulmányokat tanít az Egyesült Államok Szárazföldi Vezérkari Akadémiájának Stratégiai Tanulmányok Intézetében. Az információt az AFP is megerősítette.

Ellis a hírek szerint azért ment hivatalos kinevezéssel Nicaraguába, hogy az óceánközi csatornát tanulmányozza, amelyet egy Hong Kong-i kínai cég tervez építeni a Panama-csatorna riválisaként.

Az El Confidencial idézte Ellist, aki eszerint azt mondta, hogy egyenruhás nicaraguai tisztek szállították el a szállodából a repülőtérre, hogy onnan elrepüljenek az országból, kevesebb mint huszonnégy órával az érkezésük után.

Nicaragua később megerősítette, hogy két amerikai tisztviselőt kiutasítottak. Arról nincsenek információk, hogy miért nem három tisztviselőt említettek.

„Kormányunk arra kényszerült, hogy eltávolítson két személyt, az Egyesült Államok kormányának diplomata útlevéllel rendelkező tisztviselőit, akik Nicaraguában hatóságaink tudta vagy a velük való egyeztetés nélkül olyan feladatokat végeztek, amelyek a nicaraguai kormány hatáskörébe tartoztak” – nyilatkozta Daniel Ortega elnök sajtószolgálata.

Ortega baloldali kormánya bírálta az Egyesült Államokat, de az Egyesült Államok Nicaragua legnagyobb kereskedelmi partnere, és a két ország együttműködik az egészségügy, a katasztrófavédelem és a kábítószer-csempészet elleni harc területén.

A 70 éves Ortega korábban lázadó volt, akinek sandinista mozgalma 1979-ben megdöntötte az Egyesült Államok támogatását élvező Anastasio Somoza diktátort.

2006 óta van hivatalban, és előtte már 1985 és 1990 között már volt elnök.

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság