Egy hosszú tanácskozás után, amely a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) politikai bizottsága és a venezuelai elnök, Hugo Chávez részvételével folyt, megállapodtak, hogy augusztusban rendkívüli pártkongresszust hívnak össze. Ennek az a célja, hogy megszilárdítsák a szervezeti struktúrák változásait és megújítsák a párt irányító testületeit.

logo_psuv_probable.pngAz ülésen, amelyre a Miraflores elnöki palotában került sor, az elnökségi tagokon kívül részt vettek a párt területi alelnökei és a venezuelai kormány miniszterei is.

Létrehoztak egy bizottságot, amelynek egy héten belül meg kell határoznia a kongresszusi küldöttek választásának a rendjét, a kongresszusig végrehajtandó feladatok részletes listáját. Úgyszintén megalakítottak egy ideológiai bizottságot, amelynek feladta lesz kidolgozni a „Nemzeti Egységfront” elméletét. 

Alberto Müller Rojas, a PSUV alelnöke elmondta, hogy már jó idő óta, a párt legmagasabb döntéshozó fórumának nem volt meg a legitimitása, mivel  a 2008 novemberi választások óta sok tag visszavonult az aktív munkától, illetve más politikai területen dolgozik.