Az első eredmények arra utalnak, hogy a Dominikai Köztársaság elnöke, Danilo Medina közel van ahhoz, hogy már az első fordulóban megnyerje az elnökválasztást. Úgy tűnik, hogy elegendő szavazatot szerzett ahhoz, hogy ne legyen szükség második fordulóra.

A szavazatok alig több, mint egyharmadának összeszámolása után 62 százalékot szerzett, szemben a fő riválisával, Luis Abinaderrel, aki 35 százalékot kapott.

Úgy tűnik, hogy Medina lesz az elnök a következő ciklusban is - Fotó: AP/Ezeqiuel López

Medina alatt, akinek a pártja, a Demokratikus Felszabadítás Pártja 12 éve van hatalmon, virágzik a gazdaság. Abinader ugyanakkor korrupcióval és a magas bűnözés nem kezelésére való képtelenséggel vádolta meg a kormányt.

Medinának a szavazatok több mint 50 százalékra lenne szükséges ahhoz, hogy elkerülje a második fordulót.

A szavazást néhány szavazóhelyiség technikai problémája miatt egy órával meghosszabbították. A választási szabályokat nemrég megváltoztatták, hogy az elnök egy második ciklusért is versenybe szállhasson.

Medinát nagyban segítette, hogy a gazdaság 2014-ben és 2015-ben Latin-Amerikában a legnagyobb ütemben, hét százalékkal növekedett, köszönhetően annak a több millió dollárnak, amelyet a turisták költöttek el az ország luxusszállodáiban és strandjain.

Ugyanakkor becslések szerint az ország 10 milliós lakosságának közel 40 százaléka él szegénységben és a kormányzat adatai szerint a munkanélküliségi ráta 14 százalék.

„Összehasonlítva Latin-Amerika többi részével, a szegénység csökkentésére tett kísérletek itt voltak a legkevésbé hatékonyak” – nyilatkozta a BBC-nek Pedro Silvero, a Dominikai Köztársaság Madre Maestra Pápai Katolikus Egyetemének közgazdásza.

A balközéphez sorolható egykori közgazdász Medina felügyeletével bonyolították le több tízezer haiti származású ember kitoloncolását az országból. Ezt az intézkedést a közvélemény támogatta, de emberi jogi szervezetek elítélték.

Abinader a libanoni felmenőkkel rendelkező gazdag üzletember Medinát hibáztatta a kormányzati korrupcióért és a magas bűnözési rátáért.

Az elnök személye mellett a szenátorokról és az alsóház képviselőiről is szavaztak, amely pozíciókért 26 párt indított jelölteket.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság