Jorge Londoño kolumbiai igazságügyi miniszter a rabok egészségügyi állapota miatt csütörtökön kénytelen volt vészhelyzetet hirdetni az ország börtöneiben.

Az év végéig érvényben maradó rendelet engedélyezi a börtönök dolgozóinak, hogy sürgősségi lépéseket tegyenek az olyan számos kolumbiai rabot érintő problémák megoldására, mint a gyógyszerek és az egészségügyi szakemberek hiánya.

Alapvető szolgáltatások hiányoznak a kolumbiai börtönökből - Fotó: AFP

„Ezekkel a lépésekkel az égető problémákat kívánjuk megoldani, mivel egyes rabok egészségügyi állapota kritikus. De el kell döntenünk, hogy milyen egészségügyi rendszert fogunk alkalmazni a börtönpopuláció kezelésére” – idézte Londoñót a Semana magazin.

A kolumbiai Igazságügyi Minisztérium szerint 611 rab HIV-pozitív, 89-en szenvednek rákban, 1.112-en cukorbetegek, és szorulnak inzulinra, 2.884-nek vannak pszichológiai problémáik, 188-nak pedig légzési problémái vannak.

A kolumbiai ombudsman azt állapította meg, hogy Kolumbia 134 börtönének 55 százalékában nincsenek gyógyszerek, és közel tízezer beteg nem kapja meg a kért kezelést. Csupán egyetlen orvos jut 496 rabra.

Számos egészségügyi szakember, például nővérek, az elégtelen fizetés miatt otthagyja a börtönbeli munkát, mások a válságos helyzet miatt agresszívvá váló rabok miatt távoznak.

A Semana magazin arról írt, hogy a problémák gyökere a finanszírozások rossz irányításában és a privatizált kolumbiai egészségügyi rendszer kudarcában keresendő.

Kolumbiában az egészségügyet „egészség-elősegítő vállalkozások” irányítják, amelyek egészségügyi csomagokat adnak el a lakosságnak. A raboknak nyújtandó egészségügyi ellátásra szerződött egészség-elősegítő vállalkozást, a Caprecomot az Egészségügyi Minisztérium 2015 végén szabálytalanságokra és az elégtelen szolgáltatásra hivatkozva megszüntette.

A teleSUR oknyomozó riportja is nyomorúságos körülményeket talált Kolumbia egyik leghírhedtebb börtönében, a La Tramacuában, ahol az egészségügyi ellátást nem források hiányában, hanem egyfajta kínzásként tagadják meg. Jogvédők fel is szólítottak a 2000-ben épült létesítmény bezárására.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság