Bolívia jelenleg a szilárdabb gazdasággal rendelkező országok közé tartozik, ami lehetővé teszi, hogy következő években erős és tartós növekedést érjen el, ismerte el szombaton az Amerika-közi Fejlesztési Bank – Andoki Fejlesztési Bizottság (BID-CAF) képviselője, Emilio Uquillas.

A BID-CAF tisztviselője bolíviai látogatásán kijelentette, hogy még mindig vannak gazdaságilag függő országok a régióban, azonban Bolíviának van egy gazdasági „védőhálója”, amit válságos időkben igénybe vehet.

Bolívia gazdasága stabil lábakon áll - Ábra: elpotosi.net

A hivatalos előrejelzések szerint a bolíviai nemzetgazdaság öt százalékkal fog nőni idén, az infláció 5,3 százalék alatt marad, a GDP pedig körülbelül 38 milliárd 260 millió dollár lesz. Csütörtökön Evo Morales bolíviai elnök egy az ENSZ-ben tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a bolíviai gazdaság a csökkenő világpiaci nyersanyagárak ellenére is növekedni fog.

Morales szerint ez a rendkívül nagyszámú infrastrukturális projektnek köszönhető, amelyek keretében utakat, repülőtereket, gyárakat és más dolgokat építenek.

A bolíviai elnök emlékeztetett arra, hogy azóta változott meg a helyzet, hogy kormánya úgy 2006 májusában döntött, hogy államosítja a szénhidrogén-készleteket és helyreállítja az állami vállalatokat.

Ezt megelőzően a kevés befolyó pénzt is kivitték az országból, ám ez most a bolíviai embereké marad, hangsúlyozta.

A természeti erőforrások visszavétele lehetővé tette, hogy a vagyont a tartományi és települési önkormányzatokon keresztül a legkiszolgáltatottabb rétegek között osszák el.

Ennek hatására a mélyszegénység 38 százalékról 18 százalékra csökkent, és a többnemzetiségű állam 2025-re teljesen meg akarja szüntetni azt.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság