Costa Rica energiamátrixa nagyban függ a vízenergia-termeléstől: Az energia 66 százaléka az elmúlt negyedévben az olyan vízerőművekből származott, mint, például a Cartago városában lévő Cachí duzzasztógát.

Az ország nagy részét érintő súlyos szárazságok ellenére az idei év első három hónapjában az elektromos áram 97 százalékát megújuló források adták, jelentette be pénteken a Costa Rica-i Elektromos Intézet (ICE).

A Pirrís vízerőmű egyike Costa Rica tiszta energiát termelő forrásainak - Fotó: Costa Developers

Carlos Manuel Obregón ügyvezető igazgató szerint ez a szám figyelemreméltó abból a szempontból, hogy ezt az ország száraz évszakában, illetve egy erősen csapadékhiányos esős évszakban sikerült elérni. Az ország elektromos áramának többségét vízerőművekből nyeri.

Obregón elmondta, hogy az ICE tározóinak stratégiai fekvése lehetővé teszi a lehető legtöbb csapadék összegyűjtését, elsősorban az ország hegyvidékein és a karibi régióban. Az ország többi részétől eltérően a Karib-térségben tavaly az átlagnál több eső esett.

A múlt hónapban az ICE legambiciózusabb projektje, a Reventazón folyón lévő vízerőmű megkezdte a működését, és öt turbinájából az első elkezdett áramot termelni az országos elektromos hálózatba. Obregón elmondta, hogy a többi turbina fokozatos beindításával még több tiszta energia kerül majd a hálózatba a következő hónapokban.

Costa Rica elektromos mátrixában az öt megújuló forrás majdnem mindegyike szerepel: a víz- és szélenergia, a geotermikus energia, a biomassza és napenergia. Az ICE most már a fosszilis fűtőanyagokat már csak tartalék energiaforrásoknak tekinti.

Az elektromos áram nagy részét (66 százalékot) január és március között vízerőművek termelték meg. Szélerőművek állítottak elő 16 százalékot, a geotermikus energia tett hozzá 14 százalékot, a biomassza kettő, a napenergia pedig 0.02 százalékot.

Az elektromos vállalatok az ország energiaszükségletének csupán a kevesebb mint három százalékát termelték hőerőművekben az év első három hónapjában.

Tavaly Costa Rica világszerte a címlapokra került két hosszú kizárólag tiszta energiára támaszkodó időszakkal. Márciusban az ország egy olyan 75 napos periódust zárt, amely alatt az országos hálózat száz százalékát megújuló forrásokból tartották fent, augusztusban pedig egy 94 napos csakis tiszta energiát felhasználó időszakot könyvelhetett el.

A májustól augusztusig tartó időszakban az ország áramfelhasználásának mintegy 78 százalékát vízerőművekből biztosították; 12 százalékát geotermikus forrásokból, tíz százalékot szélenergiából és 0,01 százalékot napenergiából.

Április elején az ország egy programot indított el, amely lehetővé teszi a napelemekkel vagy más megújuló áramtermelő rendszerekkel rendelkező fogyasztóknak, hogy felesleges energiájukat az országos hálózatban tárolják.

Írta: L. Arias

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság