Panama-iratok néven kerültek nyilvánosságra a világ negyedik legnagyobb offshore jogi cége, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda bizalmas iratai, amelyekből kiderül, hogy befolyásos személyek, köztük kormányfők, például Mauricio Macri argentin elnök, hogyan használták ki az adóparadicsomokat.

A kiszivárgott dokumentumokban 50 ország 143 politikusa, köztük legalább 12 államfő, valamint családtagjaik és közeli barátaik neve szerepel, akiknek huszonegy adóparadicsomban vannak offshore társaságaik. Köztük van Petro Porosenko ukrán elnök, a pakisztáni miniszterelnök családja, az izlandi miniszterelnök és Vlagyimir Putyin belső köre is.

Minden idők legnagyobb kiszivárogtatása lehet a Panama-iratok - Kép: BBC

Macri egy 1998-ban alapított és 2009-ben felszámolt bahamai vállalat, a Fleg Trading igazgatója és alelnöke volt, amit a Mossack Fonseca kezelt, miközben Macri üzletember és az argentin főváros, Buenos Aires polgármestere volt.

A Buenos Aires-i polgármestersége idején beadott 2007-es és 2008-as vagyonnyilatkozataiban Macri nem vallotta be a Fleg Tradinghoz fűződő kapcsolatát. Néstor Grindetti, aki a Macri vezette önkormányzatban Buenos Aires adóügyi minisztere volt, szintén felbukkan a titkos iratokban. Ő Macri apjának pénzügyi birodalmában is dolgozott több mint 25 évig.

A Macri-adminisztráció kiadott egy nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy Macri soha nem volt a szellemcég részvényese, de alkalmanként betöltötte annak vezérigazgatói szerepét. A közlemény azt is megerősítette, hogy a szellemcég az apja, Franco Macri tulajdona volt. A dokumentum szerint Macri azért nem említette soha a céget, mert nem volt benne részvényes. A nyilatkozat azonban foglalkozik az offshore adóparadicsomok igénybe vételének kérdésével.

Miközben az argentin nyomtatott sajtó tévesen arról számolt be, hogy a „Kirchner-család” is „érintett” a botrányban, a korábbi elnöki család egy tegnapelőtt késő esti közleményében tagadta ezeket az állításokat, és különösen a Perfil napilap kapcsán rágalmazásról beszélt. „Ez egy újabb azoknak a hazugságoknak és sértegetéseknek a sorában, amelyekkel össze akarják zavarni és félre akarják vezetni az embereket” – áll a közleményben.

Daniel Muñoz, Néstor de Kirchner egykori titkárának neve ugyan szerepel a bizalmas iratokban, de a Kirchner-családból senkié sem.

A Panama-iratok körüli bortányban érintett a perui elnökjelölt, Keiko Fujimori is, akinek nagy pénzügyi támogatói a Mossack Fonseca ügyfelei voltak jelentős offshore-számlákkal. Alberto Fujimori, Keiko apja és egykori perui elnök sikkasztásért és vesztegetésért ül börtönben.

Eduardo Cunha brazil politikus, a képviselőház elnöke, is közvetetten érintett a botrányban, mivel a listán szerepel az a Idalécio de Castro Rodrigues de Oliveira, aki a brazil főügyész szerint kenőpénzeket adott Cunhának.

João José Pereira de Lyra szintén szerepel az iratokban, ő Brazília leggazdagabb képviselője, becslések szerint körülbelül 140 millió dolláros vagyonnal. Őt a brazil kormány a közelmúltban azzal vádolta meg, hogy az egyik cukornádültetvényén rabszolgaszerű körülmények között dolgoztatja a munkásait.

Mexikóban Juan Armando Hinojosa üzletembert érintik az iratok, akit csak „Enrique Peña Nieto kedvenc vállalkozójának” hívnak, amiért jobbára állami szerződésekből építette fel pénzügyi birodalmát. Hírhedt szerepe volt a „Fehér Ház-botrányban” is, amikor a First Lady és Angea Rivera szappanopera-sztár hétmillió dollárért vásároltak egy fényűző házat 2014 végén. Rivera akkor azt állította, hogy a pénz egy része abból a négymillió dolláros kölcsönből származott, amelyet Hijonosa egyik cége biztosított számára.

Riccardo Francolini panamai állami tisztviselő szintén ott van a listán. Ő annak a Ricardo Martinelli exelnöknek volt közeli tanácsadója, akinek magának is korrupciós vádak miatt kell felelnie a bíróságon. A korábbi perui elnök, Alejandro Toledo tanácsadója, César Almeyda is érintett az ügyben.

A Mossack Fonseca dokumentumai arra utalnak, hogy a cég ügyfelei között voltak pilótajátékosok, drogbárók, adócsalók és legalább egy elítélt szexuális bűnöző is.

Az iratok többek között olyan offshore cégeket lepleztek le, amelyet az izlandi és a pakisztáni miniszterelnökök, a szaúd-arábiai király és az azerbajdzsáni elnök fiai irányítottak.

A titkos dokumentumok azt mutatják, hogy kétmilliárd dollárnyi titkos tranzakció zajlott bankok és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szövetségeseinek árnyékvállalatai között.

Szerepel rajtuk harminchárom olyan személy és cég neve, akiket az Egyesült Államok feketelistára tett, mert bizonyíthatóan mexikói drogbárókkal, illetve olyan országokkal üzleteltek, mint Észak-Korea.

„Ezek a leleplezések rávilágítanak arra, hogy a káros gyakorlatok és a bűnözés milyen mélyen gyökereznek az offshore világában” – fogalmazott az ICIJ-nek Gabriel Zucman, az Berkeleyben lévő Kaliforniai Egyetem közgazdásza.

A washingtoni Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) számos külföldi sajtóorgánum újságíróival együttműködve publikálta a rendkívül érzékeny titkokat, miután a cég szerverét ismeretlenek „jogtalanul feltörték”.

11,5 millió dokumentumot és 2,6 terabájtnyi információt szereztek meg a Mossack Fonseca belső adatbázisaiból. Az ICIJ szerint a rengeteg dokumentum napvilágra kerülése minden idők legnagyobb titkosinformáció-kiszivárogtatása.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság