Továbbra is áll Uruguay azon ajánlata, miszerint kész tengeri kijáratot biztosítani Bolíviának az Atlanti-óceán felé, erősítették meg az országok gazdasági miniszterei.

Danilo Astori uruguayi, valamint Luis Arce bolíviai gazdasági miniszter egy nemzetközi gazdasági találkozón vettek részt a bolíviai Santa Cruz városában.

Latin-Amerikában csak Bolíviának és Paraguaynak nincs tengeri kijárata- Kép: projectvisa.com

A találkozón Astori megerősítette a korábbi uruguayi elnök, José Mujica Bolíviának tett ajánlatát, miszerint az igénybe veheti az egyik uruguayi kikötőt, amellyel így kijárása lehet a tengerre, és elmondta, hogy ez a regionális integrációs politika kiterjed Paraguayra is, amelynek szintén nincsen hozzáférése az óceánhoz.

Bolíviától 1879-ben Chile vette el a csendes-óceáni kijáratát, amely 120 ezer négyzetkilométernyi ásványkincsekben gazdag terület volt.

Az uruguayi miniszter kiemelte a regionális integráció fontosságát, legfőképpen a globalizáció hatásainak ellensúlyozásában.

Elismerően beszélt a Bolívia által elért gazdasági mutatókról valamint azokról a politikákról, amelyeket La Paz az elmúlt tíz évben folytatott, és azt jósolta, hogy Bolívia továbbra is a leggyorsabban növekvő ország marad a térségben.

A bolíviai miniszter ugyanakkor elmondta, hogy országa sikere a szénhidrogén-vagyon államosításából származik, amelynek révén Bolívia magas bevételekre tesz szert, és évente tartósan ötszázalékos GDP-növekedést tud produkálni.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság