A Nemzetközi Valutaalap szerdán bejelentette, hogy bezárja nicaraguai irodáját, mert elvégezte a feladatát a közép-amerikai országban, amelyben csökkent az államadósság és a szegénység, és ami fenntartható növekedési pályára állt.

„Ez a döntés azokat a sikereket tükrözi, amelyeket Nicaragua a makroökonómiai stabilitás és növekedés terén elért a 2011-es adósságcsökkentési program lezárása óta” – fogalmazott egy sajtótájékoztatón Juan Zaldueño, az IMF képviselője az országban.

Nicaragua jó úton halad egy jobb jövő felé - Fotó: newforestry.info

Zaldueño azt is hozzátette, hogy az IMF továbbra is fenntart hat irodát Latin-Amerikában: Guatemalában, Hondurasban, Haitin, Jamaicában, Brazíliában és Peruban.

A nicaraguai központi bank igazgatója, Ovidio Reyes ugyanazon a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az IMF irodájának bezárása az ország az elmúlt években elért „jó makroökonómiai eredményeit” mutatja.

Az IMF 1995-ben nyitott irodát Nicaraguában, hogy felügyelje azokat a programokat, amelyek célja a szegény közép-amerikai ország gazdaságának stabilizálása volt, és megzabolázza a magas külföldi államadósságot a több évtizedes forradalom és háború után.

2005-ben az IMF a Súlyosan Eladósodott Szegény Országok Alapítványon keresztül felvette Nicaraguát az adósságsegély programjába, amit Nicaragua 2011-ben sikerrel zárt.

Az elmúlt évtizedben az ország évente több mint négy százalékos növekedést könyvelhetett el. Egyedül 2009-ben a globális pénzügyi válság idején nem sikerült ezt elérnie.

Tavaly bejelentették, hogy 2009 és 2014 között az ország 45 százalékról 30 százalékra csökkentette a szegény lakosainak arányát. Ezt az eredményt februári jelentésében az IMF is nagyra értékelte.

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság