Aloisa Elvira de Souza a múlt héten elment egy munkaügyi központba, ami arra specializálódott, hogy cselédeket közvetítsen ki középosztálybeli brazil családokhoz. Pár évvel ezelőtt Souza talán azért fordult volna az ügynökséghez, hogy cselédet találjon, nem pedig azért, hogy felajánlja a szolgálatait.

Az elmúlt 12 évben a Nagy São Pauló-i körzet acéliparában dolgozott, ahol a fizetések átlagosan háromszorosai a háztartási alkalmazottakénak.

Souza soha nem dolgozott cselédként, és túlképzettnek tűnik egy olyan álláshoz, amelyben házakat kell takarítani, ruhát vasalni, gyerekekre felügyelni és főzni. Azonban most nem engedheti meg magának, hogy válogasson. Betegbiztosítása és lánya főiskolai tandíja miatt felhalmozódtak az adósságai.

„Minden hónapban be kell fizetnem a számláimat, úgyhogy úgy gondoltam, hogy megoldás lehet, ha szobalányként munkát vállalok” – mondja. „Nincsen hivatalos tapasztalatom benne, de otthon is végzek ilyen jellegű munkát. Úgyhogy miért ne?”

Souza soha nem dolgozott szobalányként, de fizetnie kell a számláit - Fotó: Daniel Gallas

Visszaeső gazdaság

Brazília két évtized óta a legrosszabb gazdasági visszaesést éli át. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt jósolja, hogy az ország gazdasága 2016 végére közel nyolc százalékkal csökkenni fog.

A feltörő Brics gazdaságainak egyikeként Brazília szárnyalt az elmúlt évtizedben, amikor a nyersanyagaiért magas árat fizettek a nemzetközi piacokon. Azonban Kína lassulásával és a nyersanyagárak rekordmélységbe zuhanásával a brazil gazdaság tavaly gyors hátraarcot vett.

A kormányzó Munkáspártot képviselő Dilma Rousseff elnök megpróbálta késleltetni a recesszió a munkaerőpiacra gyakorolt hatásait, és adócsökkentésekkel és támogatásokkal ösztönző forrásokat pumpált a gazdaságba.

Azonban ez a dolgozók védelmére hivatott politika éppen az ellenkező hatást váltotta ki. Brazília adóssága nőtt, és az ország elvesztette a befektetésre ajánlott hitelminősítést, ahogy a fogyasztók és a befektetők bizalmát is.

A dolgozók helyzete gyorsan romlott az elmúlt néhány hónapban. A munkanélküliek száma egy év alatt 41 százalékot, 6,4 millióról 9,1 millióra ugrott. 2014 elején még egyes közgazdászok Brazília kapcsán még teljes foglalkoztatottságról beszéltek, mostanra azonban kilenc százalékos a munkanélküliség.

A bérek nőttek ebben az időszakban, de az infláció is, majdnem kétszer olyan gyorsan, úgyhogy a legtöbb dolgozó rosszabb anyagi helyzetben van.

A változás jelképei

Ha jobban megnézzük a brazil gazdaságot, akkor aggasztó tendenciákat figyelhetünk meg. A háztartási alkalmazottak a változás egyik szimbólumai. Brazíliában van a legtöbb háztartási alkalmazott a világon. Hatmillió ember – több mint 90 százalékuk nő – dolgozik cselédként.

Néhány évvel ezelőtt a brazil gazdaság virágzott, és az országnak munkásokra volt szüksége, hogy betöltsék az új állásokat, így a nők elkezdték otthagyni a háztartási munkákat, hogy az iparban és a kereskedelemben helyezkedjenek el.

2011-ben a brazil pénzügyminiszter „alacsony kihasználtságú” munkaerő-tartalékként üdvözölte a háztartási alkalmazottakat, egy olyan női hadseregként, amely új képzettségeket szerezhet, és kiléphet a munkaerőpiacra, hogy jobb állásokban, magasabb bérért helyezkedjen el. És ez meg is történt.

2007-től kezdve, egészen a múlt évig, csökkent a háztartási munkát végző személyek száma, a brazil munkaerő körülbelül nyolc százalékáról hat százalék alá. A középosztálybeli családoknak nem maradt más választásuk, mint hogy magasabb bért fizetnek a cselédeknek, vagy maguk főznek és takarítanak.

Visszatérés

Most azonban ez a tendencia megfordulni látszik.

Simone Fernandes örül, hogy van munkája - Fotó: Daniel Gallas

Egyre több nő találja magát Souza helyzetében: elveszítik az állásukat az iparban és a kereskedelemben, és alacsonyabb képzettséget igénylő munkákat vállalnak, kevesebb fizetésért. Sokan visszatérnek azokba a szerepekbe, amelyekről úgy hitték, hogy maguk mögött hagyták őket.

Simone Fernandes egy áruházban dolgozott a brazil fellendülés éveiben. Azt hitte, hogy cselédként töltött éveinek vége, de most visszatért egy középosztálybeli családhoz dolgozni.

„Akkoriban javulóban voltak a dolgok” – mondja. „Számos állásajánlat közül válogathattál. Tudtad, hogy amikor otthagysz egy munkahelyet, kevesebb mint egy hónap múlva már lesz másik. El mehettél a főnöködhöz, és ő ellenajánlatot tett. De ez akkor volt. Most annak is örülni kell, ha van munkád.”

Feketefoglalkoztatás

Daniele Kuipers, a háztartási alkalmazottak elhelyezkedését segítő Casa e Café weboldal létrehozója azt mondja, hogy a brazíliai recesszió súlyosbodásával tavaly megdöbbentő módon 92 százalékkal nőtt azoknak a nőknek a száma, akik ezen a területen próbálnak elhelyezkedni. A háztartási alkalmazottak iránti kereslet azonban nem növekszik, mivel a középosztálybeli családok is csökkentik a kiadásaikat a válság miatt.

A lendület éveiben Brazília felülvizsgálta a háztartási munkára vonatkozó törvényeit, és nagyobb védelemben részesítette a hivatalos munkavállalókat. Ennek jó hírnek kellene lennie, azonban a mostani recesszió idején ez csak növeli egy cseléd hivatalos alkalmazásának költségeit.

Emiatt Fernando Souza, a Prendas Domesticas munkaközvetítő tulajdonosa szerint rendkívüli mértékben nő a nem hivatalos háztartási alkalmazottak száma, akik alacsonyabb bért kapnak, és nem fizetik a társadalombiztosítási hozzájárulásukat. Ez a növekvő feketefoglalkoztatási tendencia minden dolgozót érint, nemcsak a cselédeket. Egy év alatt Brazíliában egymillió hivatalos munkahely szűnt meg.

Vigasz?

Brazília elhúzódó recessziója súlyos következményekkel jár a szegényebb rétegekre nézve. Fernándeznek és férjének el kellett adniuk az autójukat és egy kisebb lakásba költöztek. Többet dolgoznak, de mivel az árak havonta emelkednek, életszínvonaluk gyorsan csökken.

Egy dolog azonban vigasztalhat egyes olyan családokat, akik társadalmilag felemelkedőben voltak, de most újra süllyednek vissza. Brazília jó évei alatt Souzának és Fernándeznek sikerült gyermekeiket főiskolára küldeniük.

Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók következő generációja talán képzettebb lesz, mint a jelenlegi. Brazíliának most az a feladata, hogy képzettséget igénylő új munkahelyeket kell teremtenie számukra.

Írta: Daniel Gallas

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság