Szombat reggel 82 éves korában elhunyt Fernando Cardenal nicaraguai jezsuita pap, aki úgy vélte, hogy Isten embereként a szegényeket kell szolgálnia, és ezért oktatási miniszterként részt vett Nicaragua sandinista kormányában.

Cardenal egyike volt azoknak a papoknak, akik az 1970-es években bekapcsolódtak az Anastasio Somoza diktatórikus kormánya elleni sandinista felkelésbe, és a forradalom 1979-es győzelme után is politikai szerepet vállalt.

Cardenal nemzetközi feltűnést keltett, amikor, a nicaraguai kormányban helyet kapó más papokkal együtt, visszautasította a Katolikus Egyház rendeletét, amelyben arra utasították, hogy mondjon le politikai pozícióiról, és „súlyos bűnnek” nevezte, ha így tenne.

Cardenal a pápával szemben is az emberek szolgálatát helyezte előtérbe - Fotó: Fe y Alegría Foundación

„Nem tudok elképzelni egy olyan istent, aki azt kéri tőlem, hogy hagyjak fel az emberek iránti elkötelezettségemmel. (…) Én úgy látom és tapasztalataim is azt mutatják, hogy az esetemben lehet úgy élni, hogy egyszerre maradok hű az egyházhoz, mint jezsuita és pap, és ugyanakkor a sandinista forradalmon belül a nicaraguai szegényeket szolgálom” – írta egy nyílt levélben 1984-ben.

Cardenalt közvetlenül a közismerten antikommunista II. János Pál pápa szólította fel a kormányból való távozásra, aki végül Fernando és bátyja, Ernesto papságát fel is függesztette.

Cardenal a felszabadítás teológiájának híve volt, ami a kereszténységre aktív tevékenységként tekintett, és nagy szerepet játszott Latin-Amerika szerte a régió külföldi dominancia és hazai diktatúrák elleni harcai során.

Fernando Cardenal vezette a sandinista kormány írás-olvasás kampányát 1980-ban, amelynek során 60 ezer fiatal önkéntes segítségével több mint félmillió embert tanítottak meg írni és olvasni, 13 százalékra csökkentve ezzel a felnőtt lakosság körében az írástudatlanságot. 1984-ben a forradalmi kormány oktatási miniszterévé nevezték ki.

Végül 1990-ben a saját elhatározásából távozott a politikai posztjáról, és 1997-ben visszavették a jezsuita rendbe. A szintén jezsuita Ferenc pápa, aki első latin-amerikaiként tölti be ezt a tisztséget, 2014-ben Cardenal társát, Miduel d’Escoto atyát szintén visszahelyezte a rendbe.

Cardenal később a sandinista kormány bírálója lett, de egy a szegények oktatási lehetőségeinek javítását célzó jezsuita program országos vezetőjeként tovább folytatta az oktatás területén végzett munkáját.

Bátyja, a 91 éves ugyancsak pap és ismert költő Ernesto Cardenal szintén tagja volt a sandinista kormánynak, ő kulturális miniszteri pozíciót töltött be, és emiatt őt is emlékezetes megrovásban részesítette az 1980-as években Nicaraguába látogató II. János Pál pápa.

Fernando Cardenal halálát egy korábbi sérvműtétje után fellépő szövődmények okozták. Temetése vasárnap lesz a managuai köztemetőben.

Forrás: teleSUR, BBC

Fordította és összeállította: Latin-Amerika Társaság