Parasztok, kis- és középtermelők, földnélküliek, vidéki nők, őslakosok, vidéki fiatalok és mezőgazdasági munkások nemzetközi mozgalma vagyunk. Mi egy autonóm, plurális és multikulturális mozgalom vagyunk, amely független minden politikai, gazdasági befolyástól. 56 országból vannak tagszervezeteink, Ázsiában, Afrikában, Európában és Amerikában.

 header1.jpg

Hogy jött létre a La Vía Campesina?

1993 májusában tartottuk meg a La Via Campesina első konferenciáját Monsban, Belgiumban, ahol megalapítottuk egy világméretű szervezetként és ugyanitt alapoztuk meg az irányelveinket és felépítésünket. A második nemzetközi konferenciánk 1995-ben volt Tlaxcalában, Mexikóban, a harmadik 2000-ben Bangalorében, Indiában és a negyedik 2004-ben Sao Paolóban, Brazíliában.

Mi a fő irányelvünk?

A fő irányelvünk az, hogy fejlesszük a szolidaritást és az egységet a kis földműves szervezetek között, hogy elősegítsük a nemi egyenlőséget és a társadalmi igazságosságot és az igazságos gazdasági kapcsolatokat. Célunk a föld, a víz, a palánták és más természeti erőforrások megvédése valamint az élelmiszer szuverenitása és egy fenntartható mezőgazdasági termelés, amely kis- és közép termelőkre épül.

Mit védünk meg?

A parasztokat és a családi fölművelésen alapuló termelést. A La Via Campesina egy olyan modellt képvisel a parasztok és a családi gazdálkodások számára, amely fenntartható termelésen alapul, a helyi erőforrásokra támaszkodik és harmóniában van a helyi kultúrával és tradíciókkal. A parasztok és a földművesek megbíznak az ő helyi elérhetőségű forrásaikban, amelyekkel már hosszú tapasztalatok vannak. Mi képesek vagyunk optimális mennyiségű és minőségű élelmiszert termelni csekély külföldi származású élelmiszer termelésével. A mi termékünk főleg családi fogyasztásra és belföldi piacra alkalmas.

Az emberek élelmiszerének szuverenitása

Az élelmiszer szuverenitás az emberek, országok, államok JOGA, hogy meghatározza mezőgazdasági és élelmiszer ellátási politikáját anélkül, hogy elárasztanák mezőgazdasági árucikkekkel a külföldi országokat. Az élelmiszer szuverenitás megszervezi az élelmiszer termelését és a fogyasztást aszerint, hogy mi a szükséglete a helyi közösségeknek. Az élelmiszer szuverenitásba beletartozik a nemzeti mezőgazdaság és haszonállattartás megvédése és szabályozása, valamint a helyi piacok megvédése a mezőgazdasági feleslegek elárasztásától és az áron-aluli külföldi importoktól. A földnélkülieknek, parasztoknak és kistermelőknek hozzá kell férniük a földhöz, vízhez, magvakhoz valamint a termelékeny erőforrásokhoz és megfelelő közszolgáltatásokhoz. Az élelmiszer szuverenitás és fenntarthatóság nagyobb prioritású, mint a kereskedelmi politika.

Decentralizált élelmiszer termelés és ellátási lánc

A jelenlegi iparosított agrárüzleti modell szándékosan arra lett kitervelve, hogy egy komplett vertikális integrációt hajtsanak végre és domináljanak minden mezőgazdasági aktivitásban. Ez a modell kizsákmányolja a munkásokat és koncentrálja a gazdasági és politikai hatalmat. A La Via Campesina a decentralizált modellt pártolja, ahol a termelést, az eljárást, az elosztás és a fogyasztást maguk az emberek és a közösségek felügyelik és nem pedig transznacionális vállalatok.

Rendezvények 

A harc globalizálása az igazságtalanság és a világméretű neoliberalizmus ellen. A  La Via Campesinának ez ügyben két fontos eseménye van:

1. Április 17: Parasztok nemzetközi harcának napja. Az egész világon megemlékeznek, arra amikor 19 parasztot megöltek, miközben a földreform ellen küzdöttek Eldorado dos Carajasban (Brazíliában) 1996 április 17-én. 

2. Szeptember 10: A WTO elleni nemzetközi ellenállás napja.

Ezen a napon 2003-ban Mr. Lee Kyun Hae, egy koreai paraszt halálra késelte magát egy tömegtüntetésen a WTO ellen Cancunban, Mexikóban, miközben egy olyan bannert tartott, amire ez volt írva: „a WTO megöli a parasztokat”.