Panama „igazság jelentést” fog kiadni arról a több ezer áldozatról, akik az Egyesült Államok 1989-es katonai megszállása idején haltak meg, jelentette be az ország alelnöke vasárnap, a támadás 26. évfordulóján.

A panamai kormány egy független különleges bizottságot hoz létre a megszállás vizsgálatára vonatkozó paraméterek kidolgozására, amit az áldozatok hozzátartozóival és emberi jogi szakértőkkel együtt fognak kijelölni, mondta Isabel de Saint Malo de Alvarado alelnök.

A vizsgálat várhatóan az áldozatok azonosításával, a hozzátartozóknak nyújtandó kártérítésekkel, emlékművekkel fog foglalkozni, illetve azzal, hogy a történteket beépítsék az iskolai tantervekbe és felkutassák az áldozatok sírjait.

Panamaiak amerikai zászlót égetnek az események tavalyi évfordulóján - Fotó: Reuters

„Már elkezdtük helyreállítani a meglévő sírokat, és vásároltunk sírhelyet azoknak, akiknek nem volt” – ismertette az alelnök.

Az eseményekről és az áldozatokról való emlékünnepségen jelentették mindezt be.

1989. december 20-án 27 ezer amerikai katona szállta meg a közép-amerikai országot, több ezer áldozatot hagyva maga után. Sok holttestet nem tudtak azonosítani, mert összeégtek és egymásra hordták őket az utcákon.

A George H. W. Bush elnök által indított katonai megszállásra tíz évvel azután került sor, hogy a kis ország végre visszaszerezte a fennhatóságát a csatornája felett. Hogy az amerikai érdekeket szem előtt tartó kormányt segítsen hatalomra és fenntartsa az Egyesült Államok hegemóniáját a régió felett, Washington korábban gazdasági szankciókat próbált bevezetni, de még egy elbukott katonai puccsal is próbálkozott, mielőtt a teljes körű megszállás mellett döntött.

Az áldozatok hozzátartozói az amerikai megszállásra vonatkozó jelenlegi vizsgálatokat elfogultsággal vádolják, és azt állítják, hogy azokat Washington finanszírozza.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság