A regisztrált uruguayi fogyasztók három fajta, magas, közepes és alacsony tetrahidrokannabinol és ennek megfelelő kannabidiol tartalmú marihuánát vásárolhatnak majd a gyógyszertárakban, jelentette be vasárnap Milton Romani, az uruguayi Országos Gyógyszertári Hivatal elnöke.

„A hatásától függően három típus közül lehet választani. (…) A kezdőknek mi a gyengébb hatásút javasoljuk” – nyilatkozta Romani a Reutersnek a Montevideóban megrendezett 2015-ös Expocannabison.

A hatóságok olyan különféle genetikailag módosított növényeket kínálnak, amelyeknek ellenőrizhető hatásuk van. Minderre annak a nemrégiben Uruguayban bevezetett marihuána-dekriminalizációs stratégiának keretében kerül sor, amelynek célja a kábítószer illegális kereskedelmének megszüntetése belföldön és külföldön egyaránt.

Romani elmondta, hogy az uruguayi kormány a magánszektorral együtt dolgozik a növény termesztésén és elsősorban az Egyesült Államokba és Európába történő exportján.

„Jól akarjuk csinálni a dolgokat, nem számít, hogy mennyi időbe kerül. Ebben a kérdésben nagyon óvatosnak kell lennünk, mert egyetlen botlás is tönkre teheti ezt a világon egyedülálló kísérletet” – tette hozzá a tisztviselő.

Olcsó lesz a marihuána az uruguayi gyógyszertárakban - Fotó: AFP

A marihuána értékesítése az engedéllyel rendelkező gyógyszertárakban 2016 júniusában kezdődik Uruguayban, várhatóan 1,2 amerikai dollár per grammos áron.

Augusto Vitale, a Kannabisz Szabályozó és Ellenőrző Intézet elnöke (IRCCA) elmondása szerint a hatóságok azért döntöttek az alacsony ár mellett, hogy ezzel kihúzzák a talajt a marihuána illegális értékesítése alól.

Az ország korábbi elnöke, José Mujica által elfogadott törvény saját birtoklásra személyenként 40 grammot engedélyez. A tervezet már éppen hatályba lépett volna, amikor Mujica utódja, Tabaré Vázquez elhalasztotta azt.

Vázquez elnök, aki belgyógyász orvos, a kezdetekben szkepticizmusának adott hangot a marihuána-törvénnyel kapcsolatban, és 2012-ben azt nyilatkozta, hogy a „marihuána ugyanannyi kárt okoz, ha nem többet, mint a dohány”.

Ugyanakkor Vázquez nézetei enyhültek azóta, és bár márciusban bejelentette a törvény életbelépésének elhalasztását, a hatóanyag-szabályozással foglalkozó megbízottja ezt azzal magyarázta, hogy erre a program sikerességének érdekében van szükség.

A legalizáció támogatói szerint a marihuána-termelés és -értékesítés feletti állami ellenőrzés hatásos stratégia lehet, többek között azért, mert megfosztja a drogkartelleket a profitjuktól.

A 2013-ban elfogadott törvényt módosítva a kormány a regisztrált fogyasztók számára személyenként havonta egy unciára vagyis valamivel kevesebb mint harminc grammra korlátozta az engedélyezett fogyasztást.

Forrás: teleSUR English

Fordította: Latin-Amerika Társaság