Közel húszmillió venezuelai részesült ingyenes egészségügyi ellátásban a kormány Barrio Adentro programjának köszönhetően, jelentette be pénteken Nicolás Maduro elnök.

„Ez minden idők legnagyobb és legerőteljesebb humanitárius missziója Venezuelában – és talán az egész világon” – fogalmazott Maduro a Barrio Adentróra (A Szegénynegyeden Belül – a szerk.) utalva. A program ingyenes egészségügyi ellátást biztosít az ország lakosainak, kiemelten kezelve a szegény és vidéki térségek támogatását.

Annak a Kubával való kétoldalú egyezménynek a 15. évfordulóját ünnepelve, amely a lehetővé tette a Barrio Adentrót, Maduro arról beszélt, hogy az egészségügyi program több mint 731 millió konzultációt folytatott le. Ez azt jelenti, hogy a misszió óránként átlagosan hatezer emberrel foglalkozik.

Valamivel kevesebb mint kétmillió sebészeti beavatkozást végeztek el a Barrio Adentro keretében, és több mint egymillió venezuelait kezeltek látásproblémákkal egy másik kezdeményezés, a Milagro Misszió (Csodamisszió) égisze alatt.

A hivatalos számok szerint a Barrio Adentro összességében immáron a harmincmilliós venezuelai lakosság kétharmadának nyújtott közvetlen ellátást.

A Barrio Adentro egyik rendelője - Fotó: El Universal

Amikor a Barrio Adentrót 2003-ban megalapították, a venezuelaiak majdnem fele élt szegénységben, és sokan nem jutottak hozzá a legalapvetőbb egészségügyi ellátáshoz sem.

A szegényeket érintették legsúlyosabban a közegészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos megszorítások az 1990-es évek elején, amikor Rafael Caldera elnök neoliberális kormánya megnyirbálta a közkiadásokat és privatizálta az egészségügy nagy részét – aminek eredményeképpen még az alapellátás árai is az egekbe szöktek. A megmaradt közszolgáltatásoknál pedig az emberek olykor napokig sorban álltak, hogy ellátást kapjanak.

Hugo Chávez elnök alatt (1999-2013) eredetileg azzal a céllal alapították meg a Barrio Adentrót, hogy helyreállítsák az egészségügyi alapellátáshoz való hozzáférést azok számára, akiket legjobban sújtottak Caldera reformjai – amibe egyaránt beletartoztak a városi szegények és a távoli területeken élők is. Működésének első három évében csaknem háromezer Barrio Adentro-rendelő épült. Ezek legtöbbje nyomornegyedekben, munkásosztálybeliek lakta körzetekben, vidéki területekben, és más hátrányos helyzetű közösségekben létesült.

Ma már több mint tízezer Barrio Adentro alapellátást biztosító rendelő van országszerte. Ezenkívül további nyolcszáz rendelőt terveznek még.

Ezek az alapellátó központok csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az elmúlt évtized során a kormány egy teljes, négy fázisú Barrio Adentro Missziót indított el. Mindegyik fázis az egészségügyi ellátás egy újabb rétegét kínálja a venezuelaiaknak. A Barrio Adentro II. hálózata másodlagos ellátást nyújt, például súlyos betegségek kezelését vagy a fogyatékkal élők ellátását. A legtöbb Barrio Adentro létesítmény már sokkal inkább egy hagyományos kórház benyomását kelti, noha ezek gyakran Venezuela legszegényebb részein vannak. Ma 1.170 Barrio Adentro II. egység található szerte az országban. A misszió első két fázisának lehetőségeit meghaladó szakorvosi kezelést igénylő egészségügyi problémák számára pedig ott van a Barrio Adentro III. és IV.

Ehhez az utolsó két fázishoz tartozik Venezuela legmagasabb színvonalú egészségügyi létesítményei közül néhány. A legismertebb ezen fejlett intézmények között a Gilberto Rodríguez Ochoa Latin-amerikai Gyermek Szívkórház Caracasban. 2006-os megnyitása óta a kórház több mint nyolcezer gyermeket kezelt – akik közül sokan olyan összetett szívbetegségekben szenvednek, amelyek a fejlődő világ nagy részén kezelhetetlenek. A kórház minden szolgáltatása ingyenes, de nemcsak a venezuelaiak számára. Az intézmény már kezelt súlyos állapotban lévő gyermekeket Nicaraguából, Hondurasból, Kolumbiából és a Karib-térség különböző pontjairól is.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság