Nicolás Maduro venezuelai elnök egy sor új gazdasági intézkedést mutatott be, miután megjelent egy új közvélemény-kutatás, amely a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) győzelmét vetíti előre a decemberi parlamenti választásokon.

Az intézkedések Venezuela Tisztességes Ár Törvényének számos módosítására vonatkoznak, azzal a céllal, hogy felvegyék a harcot a magánkereskedők spekulációjával, amely elviselhetetlenné vált a felpörgő infláció közepette.

A maximális ár új kategóriáját fogják alkalmazni az összes árura és szolgáltatásra, amelyeknél 30 százalékos maximális nyereséget fognak megállapítani, amelyet a kiskereskedők „tényleges gyártási és forgalmazási költségei” alapján fognak kijelölni.

Ebben az új sémában az importőrök maximálisan 20 százalékos profitra lesznek jogosultak, míg a hazai termelők számára 30 százalékos nyereséget fognak engedélyezni annak érdekében, hogy élénkítsék a belföldi termelést.

A termelési lánc minden egyes szintjének nyereségi maximumának meghatározásával az a kormány célja, hogy megállítsa azt a spekulációs spirált, amely gyorsan felsrófolja a mindennapos fogyasztási cikkek árát, amely pedig folyamatosan csökkenti a venezuelaiak vásárlóerejét.

Emellett Maduro bejelentett egy az élelmiszerekre és egészségügyi szolgáltatásokra alkalmazott módosítást is, amelyek területeket a kormány szerint a magáncégek manipulálják. Az új „Tisztességes Ár” regiszterét Venezuela Tisztességes Árak Országos Főfelügyelete fogja meghatározni az elkövetkező harminc napban.

Annak érdekében, hogy érvényt szerezzen az új „tisztességes ár” törvénynek, Maduro keményebb büntetéseket jelentett be a spekuláció ellen, amit úgy fognak kimutatni, hogy összevetik a cégek nettó bevételeit a maximális árra és a maximalizált profitra vonatkozó új szabályozásokkal.

A kormányzat mostantól kezdve magasabb büntetéseket, akár börtönbüntetést is, kiszabhat azokra a kiskereskedőkre, akik manipulálják a termékek árát. Tovább az az általánosan elterjedt gyakorlat, hogy az árakat a párhuzamos dollárárfolyam mentén határozzák meg, a továbbiakban bűncselekménynek minősül.

A spekuláció ellenes intézkedések mellett Maduro 30 százalékos fizetésemelést is bejelentett a közszférában dolgozók és a fegyveres erők tagjai számára, amely kiegészíti a múlt héten bejelentett 30 százalékos országos minimálbér emelést. A béremelés mellett 110 ezer új nyugdíjas kérelmét hagyják jóvá a nyugdíjrendszer keretében, amely jelentősen bővült Chávez és Maduro bolivári kormányai alatt.

Végezetül a venezuelai elnök jelezte, hogy az ipari és kereskedelmi minisztériumok egyesülnek annak érdekében, hogy jobban összehangolják a spekuláció elleni küzdelmet és biztosítsák az alapvető cikkek forgalmazását.

A chavizmus vezet az új közvélemény-kutatás szerint

Az új intézkedésekre azután került sor, hogy egy új közvélemény-kutatás szerint a PSUV jelentős különbséggel vezet a közelgő decemberi parlamenti választások előtt.

A magánkézben lévő Hinterlaces közvélemény-kutató által vasárnap publikált felmérés szerint a válaszadók 41 százaléka szavazna a chavista jelöltre, szemben az ellenzékre szavazó 24 százalékkal.

Eközben a válaszadók 18 százaléka azt válaszolta, hogy sem a chavizmus, sem az ellenzék jelöltjére nem szavazna.

A közvélemény-kutatást szeptember 18-23. között végezték egy ötszáz fős minta felhasználásával, amelyet nagyrészt az erősen chavista Vargas államban készítettek.

Brazília kiszáll a venezuelai választási megfigyelési misszióból

Brazília Legfelsőbb Választási Bírósága kedden bejelentette kivonulását az UNASUR december 6-ai venezuelai parlamenti választási megfigyelési missziójából.

A lépésre azután került sor, hogy a venezuelai kormány állítólag eltiltotta a Brazil Legfelsőbb Bíróság korábbi bíráját, Nelson Jobimot a nemzetközi misszió vezetésétől.

Jobim a jobboldali brazil elnök, Henrique Cardoso igazságügy minisztere volt, mielőtt Luiz Ignacio Lula da Silva balközép kormányához védelmi miniszterként csatlakozott volna.

A venezuelai kormány még nem adott ki közleményt, amelyben megerősítette vagy tagadta volna a brazil állításokat.

Írta: Lucas Koerner

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság