Három építészmérnökkel és két villamosmérnökkel kiegészült tizenhat fős, orvosokból, ápolókból és járványügyi szakértőkből álló kubai orvosi csoport indult hétfőn a Dominikai Közösségbe, ahol csatlakoznak az Erika elnevezésű trópusi vihar áldozatainak ellátásához.

Az Areo Caribbean ATR 72-es repülőgépe, szakemberek mellett 1,2 tonna gyógyszerrel, illetve az orvosi ellátáshoz szükséges más felszereléssel és eldobható eszközökkel a fedélzetén, nem sokkal hétfő reggel hét óra után szállt fel a havannai José Martí Nemzetközi Repülőtérről.

A brigádot vezető Dr. Norberto Ramos az AIN-nek elmondta, hogy a csapat, amely a pusztító trópusi vihar után a katasztrófa sújtotta területeken fognak dolgozni, mindössze tizenkét óra alatt összeállt.

Megjegyezte, hogy a Dominikára utazók között olyan szakemberek is vannak, akik Nyugat-Afrikában harcoltak az ebola ellen, illetve ott voltak a chilei és nepáli földrengésnél.

A brigád rendelkezik minden olyan gyógyszerrel és felszereléssel, amelyekre szükség van ahhoz, hogy megbirkózzanak a szigetet sújtó heves esőzésekkel és áradásokkal, tette hozzá az orvos.

Yosvany Vera, a brigád egyik tagja kijelentette, hogy ugyanolyan odaadással fog dolgozni, mint ahogyan tette ezt Sierra Leonéban öt hónappal ezelőttig, ahol az ebola elleni küzdelemben vett részt.

Kuba mindig ott volt, amikor szükség volt rá, és ez az eset sem kivétel, fűzte hozzá, de elismerte, hogy minden misszió aggodalmat vált ki a családjából. Azonban afrikai tapasztalatai azt mutatták, hogy a megfelelő lépéseket kell tenni, hogy katasztrófahelyzetekben csökkentsék a betegségek terjedésének kockázatát.

A kubai főváros Comandante Manuel Fajardo Kórházának aneszteziológusa, Dr. Gisela Hernández számára ez egy büszkeségre okot adó pillanat, ami megerősíti Kuba kiállását a nemzetközi szolidaritás mellett.

Bár elmondja, hogy a családja nem számított rá, hogy Nepálból való néhány héttel ezelőtti hazatérése után ilyen hamar újabb misszióra indul, biztosak benne, hogy megint azzal az elégedett érzéssel fog visszaérkezni, hogy teljesítette a küldetését, és annyi életet mentett meg, amennyit csak lehetséges.

A kilenc orvosból és hét ápolóból álló orvosi csoport, amelyben öt szülész szakember is van, ahhoz a tizenegy kubai orvoshoz fog csatlakozni, akik az Integrált Egészségügyi Program keretében már eddig is a Dominikai Közösségben dolgoztak.

A csoport a Henry Reeve Nagyobb Járványok és Katasztrófák Elhárítására Specializálódott Nemzetközi Kontingens részét képezi, ami létrehozása óta a világ számos országában tevékenykedett, így például az ebolajárvány idején Nyugat-Afrikában is.

Sajtóértesülések szerint a mentőalakulatok vasárnap óta próbálnak elérni több olyan közösséget, amelyeket a húsz ember halálát és ötven eltűnését okozó Erika nyomán bekövetkező áradások és a földcsuszamlások elvágtak a külvilágtól.

Roosevelt Skerrit miniszterelnök az országhoz intézett beszédében azt mondta, hogy miután számba vették az Erika okozta emberi veszteségeket és anyagi károkat, különleges katasztrófa sújtotta körzeteket jelöltek ki. Az öt órán keresztül tartó heves esőzésekkel és 85 kilométer per órás széllökésekkel járó trópusi vihar augusztus 26-án és 27-én csapott le a szigetországra, és áradásokat és földcsuszamlásokat okozott.

Forrás: Cuba Solidarity Campaign

Fordította: Latin-Amerika Társaság