A Több Orvos program növelte az egészségügyi szakemberek jelenlétét harmincnégy kimondottan őslakosok által lakott brazíliai körzetben, ellátáshoz juttatva ezzel 666 ezer embert.

A Dilma Rousseff elnök által 2013 júliusában elindított kezdeményezés lehetőséget teremtett, hogy 582 orvos menjen a legeldugottabb területekre, különösen az amazóniai régióba, ahol az ország legnagyobb őslakos népessége él, mondta az őslakosok egészségügyi ellátásáért felelős államtitkár, Antonio Alves.

Ennek a programnak köszönhetően sikerült több orvost juttatnunk a nehezen megközelíthető területekre, ahol olyan közösségek élnek, akik különböző dialektusokat beszélnek és nagyon sajátos szokásokkal rendelkeznek, mondta.

Az 582 egészségügyi szakember legnagyobb része kubai (292-en), nyolcan külföldön végzettséget szerzett brazilok, a többiek pedig olyan külföldiek, akik ebben és más egészségügyi projektben is dolgoznak, árulta el.

Ez a csoport 666 ezer őslakost lát el, akik 5.700 faluban élnek, többnyire az ország északi részén, ismertette, és megjegyezte, hogy az ezeken a területeken uralkodó mostoha körülmények miatt, és mert nehéz őket megközelíteni, az orvosok harminc napot dolgoznak, ami után tizenöt napra visszatérnek a városokba.

Amikor egy helyi lakost nem lehet a falujában kezelni, akkor az illetőt ápolók vagy szociális munkások kíséretében egy kórházzal rendelkező városba szállítják, ahonnan az ellátás után visszatérnek az otthonukba.

Az orvosok jelenléte ezekben a falvakban azt is eredményezte, hogy kevesebb beteget kellett kórházba szállítani, és a járványok és a gyakran előforduló betegségek csökkenését is megfigyelték.

Az őslakosok egészségügyi ellátásáért felelő államtitkárt már az a puszta tény, hogy van egy orvos ezekben a közösségekben, biztosítja afelől, hogy egyetlen beteg sem fog meghalni egy egyszerű betegségben.

Az őslakosok egészségügyi ellátásának egyik jellemzője, hogy munka közben tiszteletben tartja minden nép hagyományait, a gyógyítóikat és a természetes gyógynövények használatát. Ez utóbbival kapcsolatban Alves kiemelte a kubaiak munkáját, akik kezeléseik során szintén alkalmaznak gyógynövényeket.

Számukra (a kubai és más külföldi orvosok számára) ez egyúttal egy értékes tapasztalat is, mert ahonnan jönnek, ott nincsenek őslakos népek, és nagyon sokat tanulhatnak ezekből a kultúrákból és hagyományokból, mondta.

A hivatalos adatok szerint ebben a programban 14.462 egészségügyi szakember vesz részt, és közülük több mint 11.400-an kubaiak, akik Brazília 3,785 önkormányzatában valamint 34 őslakos körzetében dolgoznak.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság