2010 február utolsó hétvégéjén a venezuelai nagykövetségen szervezte meg a kubai, a venezuelai nagykövetség és a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság a közös rendezvényét, amely a magyarországi VIT rendezvény sorozatnak és a kiutazásra való felkészülésnek első esemény volt.

Vendéglátóként Adriana Gottberg Gil, a magyarországi venezuelai nagykövetség ügyvivője köszöntötte a megjelenteket, majd Soraya Alvarez, a Kubai Köztársaság budapesti nagykövetasszonya szólt röviden a jelenlévőkhöz. Mindketten hangsúlyozták, hogy hatalmas jelentőségű esemény elé néz a világ kommunista, baloldali ifjúsága. Mivel mind a két ország volt már házigazdája a Világifjúsági Találkozónak, ezért pontosan tudják, hogy mit is jelent ez az esemény. 

Ezek után elsőként Lisa Morales és Ivette Cano, akik mindketten a Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetség hazánkban élő képviselői mutatták be power point anyaggal a kubai KISZ történetét, tevékenységét a kubai forradalomtól napjainkig. 

vit_1_013_2.jpg

Majd Maria Cordero a venezuelai baloldali ifjúsági mozgalmakat mutatta be. Kiemelte, hogy a venezuelai baloldali mozgalmak nem olyan szerveztettek még, mint a kubai társaik, de az elmúlt 10-15 évben, a forradalom kiindulásától hatalmas változáson mentek át. 

vit_1_018_2.jpg

Rátérve a Világifjúsági Találkozóra egy fél órás filmet tekinthettek meg a résztvevők a VIT 60 évéről, bemutatva az elmúlt fesztiválok történetét. A filmben természetesen szó volt az 1949-ben Budapesten rendezett, második VIT-ről is. 

Ezt követően Jesus Mora, a kubai Kommunista Ifjúsági Szövetség vezetője, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség főtitkára röviden ismertette a decemberi Világifjúsági Találkozó szervezésének jelenlegi állását. Az, hogy idén a Dél-Afrikai Köztársaságban rendezik meg a VIT-et nagyon nagy jelentőségű: még nem tartottak fesztivált az afrikai kontinensen a Szaharától délre; 20 éve szabadult ki Nelson Mandela az apartheid rendszer börtönéből, ami az egész haladó világ számára egy hatalmas siker volt. Elmondta, hogy már most is óriási készülődés van, hogy minél több fiatalt tudjanak fogadni a világ összes országából és dél-afrikai elvtársaink komolyan el határozták, hogy az eddigi legnagyobb, az 1985-ös moszkvai VIT-nél is nagyobb és jelentősebb Világifjúsági Találkozóz rendezzenek, ahol 26.000 résztvevő volt. 

Szólt arról is, hogy a DIVSZ nagyon fontosnak tartja, hogy Magyarországról, ahol a szervezet központja van, nagy számban vegyenek részt fiatalok a Fesztiválon. A magyar fiatalok feladata, hogy a közeljövőben létrehozzanak egy nemzeti előkészítő bizottságot, amely szervezi, népszerűsíti a dél-afrikai VIT-et. Mivel tudja, hogy az előkészítő bizottság szervezőbizottsága március közepén meg fog alakulni, ő ebben minden segítséget meg fog adni. A rendezvényen felhívást is tett a jelenlévő szervezetek számára, hogy vegyenek ebben részt. Kihangsúlyozta, hogy a VIT-re és a nemzeti előkészítő bizottságokba nem csak a kommunista szervezeteket várják, hanem ez minden baloldali, haladó szervezet Fesztiválja, és mindenkié, aki elfogadja az alapelveket és a felhívást. 

Meglepetéssel is készültünk a kubai elvtársaink számára: mivel már tudtunk róla, hogy április 3-án tartja a Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetség a IX. kongresszusát, ezért egy üdvözlőlevelet küldtünk a testvérszervezetünknek. Felhívást intéztünk a magyarországi baráti szervezetekhez, amelyben kértük őket, hogy csatlakozzanak ehhez a gratulációhoz. Végül 12 párt, ifjúsági szervezet, mozgalom írta alá azt a levelet, amelyben üdvözöltük és sikeres kongresszust kívánunk a kubai ifjúkommunisták szervezetének. Jesus Morának adtuk át a levelet, amelyen nem csak a csatlakozó szervezetek emblémáit és nevét jelenítettük meg, hanem a rendezvényen résztvevők is aláírták azt. Láttuk, hogy a kubai barátaink igazán meghatódtak ettől.

vit_1_022_2.jpg

A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaságnak a közeljövőben a fő célja, hogy komolyan felkészüljön a Világifjúsági Találkozóra, nagy és a magyarországi mozgalomhoz méltó delegáció utazzon ki és vegyen részt a XVII. Világifjúsági Találkozón. Az erre való felkészülésről folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket.